Column

Logica, rationaliteit en islam zijn water en vuur

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn nieuwe column uit Het Parool.

Theodor HolmanBeeld Het Parool

Ik begrijp het doel van Isis: het oprichten van een Islamitische Staat, zoals de profeet die heeft bedoeld. In die Staat gebeurt alles wat de mensenrechten verbieden. Van doodstraf tot slavernij, van kinderarbeid tot ongelijkheid van man en vrouw.

Nu zou je kunnen denken: dat moeten zij weten, als wij er maar geen last van hebben. We hebben er helaas wel last van. Veel last.

Je gaat vervolgens zo'n Isis analyseren om te kijken waar het probleem zit.

In mijn analyse is het probleem: de islam.

Maar dat wordt ontkend. Ik hoorde gisteren weer dat de islam feitelijk niets met de Islamitische Staat te maken heeft. Daar heeft men dan redeneringen voor die ik nooit helemaal kan volgen, maar dat kan aan mij liggen.

De reden dat ik desondanks de islam als boosdoener zie, is dat die Islamitische Staat precies wil doen wat in de Koran staat. Had er in de Koran gestaan: we moeten allemaal op onze handen lopen, dan hadden de imams van Isis dit bevolen te doen. Nu staat dit niet in de Koran, maar wel andere zaken die Isis letterlijk neemt.

Er wordt hier beweerd: 'Hier, in Nederland en elders in Europa, leven de meeste moslims niet volgens de wetten van Isis, ze zijn heel vredelievend.'

Dat geloof ik graag. Maar mijn vraag blijft dan: wat vindt de moslim in de Koran dan wel juist en wat niet? Welke woorden van de profeet juicht hij toe, en welke wijst hij af? Ik weet dat niet. Ik kan daarover ook nergens iets vinden. Integendeel.

De aanslagen in Parijs worden verklaard met: 'Die jihadisten zijn arme, werkloze jongens uit de buitenwijken die gediscrimineerd worden en geen kant op kunnen.'

Jawel, ze kunnen wel een kant op. Die van de islam. Die kant gaan ze ook op. Ze worden niet opeens katholiek of boeddhist, nee - ze richten zich volkomen op de islam.

Ze willen een kalifaatsprookje waarheid laten worden - dat is hun ideaal, en dat moet ook van de profeet - en kunnen dat alleen volbrengen als ze - logisch - alle logica en rationaliteit laten varen. Logica, rationaliteit en islam zijn water en vuur.

Jihadisten handelen daarom constant onlogisch en irrationeel. Maar wel als modelmoslims. Die houden niet van logica en rationaliteit want die hebben ons onze beschaving gebracht.

Die wijzen ze af.

Wilt u reageren op deze column? Dat kan! Scroll (een beetje) naar beneden om een reactie te plaatsen of stuur een mail.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden