Logeerregeling voor vluchtelingen afgebouwd: 'Teleurstellend'

Vluchtelingen met een verblijfsvergunning mogen binnenkort niet meer logeren bij een Nederlands gastgezin. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) bouwt de regeling af.

Daoud bij zijn logeeradres in Zuid. Beeld Dingena Mol
Daoud bij zijn logeeradres in Zuid.Beeld Dingena Mol

Takecarebnb, de organisatie die hierin bemiddelde, is teleurgesteld en roept op tot het in stand houden van de regeling.

Ook in Amsterdam plaatste de organisatie verschillende vluchtelingen bij gezinnen. Zo kwam de Syrische Ashraf Daoud (24) terecht bij een jong stel in Zuid. "Ik was op zoek naar mensen die een beetje zijn zoals ik; met wie ik gemakkelijk kan praten en af en toe wat kan drinken. En waar ik thuis ook de privacy heb om te studeren. Ik vond ze meteen aardig, cool en relaxed."

Heropbouw
Het COA zegt de logeerregeling, waarbij statushouders in afwachting van een woning niet in het asielzoekerscentrum verblijven maar maximaal drie maanden bij een Nederlands gastgezin, af te bouwen vanaf 1 september. De organisatie wil en kan terug naar de oude situatie van voor de vluchtelingencrisis van vorig jaar. "De logeerregeling is niet meer nodig, omdat er nu genoeg cacapaciteit is in de opvang."

De regeling zou volgens Takecarebnb echter niet alleen dienen als noodopvang, maar biedt ook een mogelijkheid voor de vergunninghouders eerder en sneller met de heropbouw van hun leven te beginnen.

Maja Grcic, directeur van Takecarebnb: "Wij zijn erg teleurgesteld dat het COA deze belangrijke regeling zonder vooraankondiging afschaft. Wij geloven dat het samen wonen een krachtig instrument is om elkaar te leren kennen en wederzijds begrip te creëren."

Andere regelingen
Takecarebnb roept minister Asscher en de regering op om de logeerregeling weer mogelijk te maken.

Overigens gelden andere regelingen, waarbij statushouders buiten een asielzoekerscentrum kunnen verblijven, zoals het zelfzorgarrangement, nog wel.

Lees terug: Deze Amsterdammers geven een vluchteling een thuis [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden