Lof voor Verdubbelingsplan Oosterpark

Het Verdubbelingsplan Oosterpark, waarin de oppervlakte van het park verdubbelt door de omliggende gebouwen erbij te betrekken, oogst lof in verschillende jaarboeken, zo werd maandag bekend.

Jesse Beentjes
De oppervlakte van het Oosterpark verdubbelt Beeld Mats van Soolingen
De oppervlakte van het Oosterpark verdubbeltBeeld Mats van Soolingen

Door het verwijderen van de hekken van de gebouwen rondom het park wint het Oosterpark aan oppervlakte. Sterker nog: de oppervlakte van het park verdubbelt.

In het Jaarboek voor Landschapsarchitectuur en Stedenbouw in Nederland en in het Jaarboek Blauwe Kamer 2016 wordt deze aaneenschakeling door ontwerpbureau Sant en Co genoemd als 'voorbeeldig project', zo werd maandag bekend.

Parkeerplaatsen
Afgelopen jaar maakte het stadsdeel Oost afspraken met het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT), Hotel Arena en het Metis Montessori Lyceum die aan het park grenzen. In die afspraken verdwenen de hekken rondom die gebouwen.

Ook werd geregeld dat de parkeerplaatsen en ruimte voor afvalbakken naar de voorkant van de gebouwen worden verplaatst. Hierdoor wordt het Oosterpark, de omliggende gebouwen incluis, een aaneengesloten openbare ruimte.

Springer
Dit is precies hoe Leonard Springer, de architect van het oorspronkelijke Oosterpark, het voor ogen had. In zijn plan uit 1891 was het Oosterpark opgetrokken in Engelse landschapsstijl en strekte het zich uit tot aan de Marnixkade. Het park kwam op de plaats van de Oosterbegraafplaats. Bij werkzaamheden aan het Metis Montessori Lyceum werden recentelijk botresten van die begraafplaats gevonden.

In de loop der jaren werden er door de bouw van onder meer het Tropenmuseum in 1926 stukken land van het park afgesnoept. Door het Verdubbelingsplan wordt het oorspronkelijke ontwerp alsnog uitgevoerd.

Lees ook: Net open: Café-restaurant Park in Hotel Arena [+]

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden