Lof en cynisme na baanbrekende PvdA-nota volkshuisvesting

De PvdA-nota over volkshuisvesting is in Amsterdam overwegend positief ontvangen. Zowel SP-wethouder Wonen Laurens Ivens als een meerderheid van de Amsterdamse politieke fracties - uitgezonderd de VVD - en huurdersorganisaties spreken van een 'interessante nota'.

De Amsterdamse gemeenteraad. Beeld Maarten Brante
De Amsterdamse gemeenteraad.Beeld Maarten Brante

De meeste Amsterdamse fracties signaleren een grote koerswijziging omdat de PvdA terugkomt van het beleid dat de regeringscoalitie VVD/PvdA voert. GroenLinkswoordvoerder Jorrit Nuijens noemt dat 'een gotspe'.

De landelijke PvdA lanceerde zaterdag via Het Parool een rapport met voorstellen die een betaalbare en toegankelijke woningmarkt tot doel hebben:

Een woonquote die bepaalt hoeveel iemand maximaal aan huur kan besteden, afschaffing van de huurtoeslag, afschaffing van de verhuurdersheffing, het verdwijnen van de landelijke huurgrens en een aanbiedingsverplichting van sociale huurwoningen voor gemeenten.

Omslag
Wethouder Ivens: "Ik ben benieuwd wat dit betekent voor de plannen die nu nog bij de Kamer voorliggen, en wat de Amsterdammer hiervan gaat merken." Fractiewoordvoerder Erik Flentge (SP) signaleert een omslag. "De PvdA is spijtoptant.

In vier jaar heeft minister Blok met steun van de PvdA zes miljard euro bij woningcorporaties weggehaald. Dat leidde tot verkoop van sociale huurwoningen en huurstijgingen, waardoor veel huurders nauwelijks rondkomen."

Flentge roept de PvdA op de koerswijzigingen meteen door te voeren en te stoppen met de 'Blokhokken', het plan om kleine woningen in Amsterdam en Utrecht extra huurprijspunten te geven.

'Prima dingen'
Coalitiepartner D66 stelt ook dat er 'prima dingen' in de nota staan, bijvoorbeeld dat huurders meer te zeggen krijgen. Wel heeft raadslid Reinier van Dantzig bedenkingen tegen het idee dat de problemen op de woningmarkt zijn op te lossen met nog meer sociale huurwoningen.

Daniël van der Ree (VVD) is teleurgesteld dat de PvdA 'alles ineens anders wil' dan het huidige kabinet. "Dit is niet geloofwaardig." Volgens de VVD is betaalbaarheid alleen mogelijk met minder sociale huurwoningen.

Ronduit negatief reageert Marijke Shahsavari (CDA). Ze vindt het "een slecht plan"; een oud-linkse pavlov-reactie: de markt is eng, de overheid is goed.

Brahim Abid (PvdA) is blij verrast door zijn Haagse collega's, vooral vanwege de aanbiedingsverplichting, waardoor in drukke gebieden als Amsterdam meer sociale huurwoningen vrijkomen.

Cynisch
Ronald Paping, directeur van de Woonbond, reageert net zo cynisch als GroenLinks: "De helft van de regeringscoalitie laat de verhuurdersheffing vallen." Winnie Terra, voorzitter van de Huurdersvereniging Amsterdam, vindt het plan dé oplossing voor behoud van de ongedeelde stad.

En de woonquote vindt ze een mooie vondst: "Er zijn alleenstaanden huurders met een inkomen net boven de huurtoeslaggrens. Die betalen ruim veertig procent van hun inkomen aan huur."

Dingeman Coumou van Huurdersvereniging Centrum is vooral kritisch. "De PvdA heeft vier jaar lang meegewerkt aan de afbraak van de sociale woonsector. Nu wil ze weer opbouw. Dat is winst."

Jacqueline Abrahams van de vereniging Huurdersbelang Zuid: "De PvdA staat slecht in de peilingen en wil populair worden. Maar het plan is prachtig."

AFWC
De Amsterdamse Federatie van Woningcorporatie (AFWC) wil niet reageren op "voorstellen van een commissie van een politieke partij in het kader van de verkiezingen".

Mede-auteur van de nota is Egbert de Vries is, directeur van de AFWC, tevens lid van het landelijk bestuur van de PvdA en lid van het curatorium, van de Wiardi Beckman Stichting (WBS).

Van de zes corporaties wilde alleen Eigen Haard reageren. De corporatie is positief overhet verdwijnen van de verhuurdersheffing, het vergroten van de betaalbaarheid en het opjagen van de bouw.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden