'Loek Winter omzeilt winstverbod in zorg'

Zorgondernemers Loek Winter en Willem de Boer, eigenaren van onder andere het MC Slotervaart, worden beticht van belangenverstrengeling en het omzeilen van het verbod om winst te maken in de zorg.

Zorgondernemer Loek WinterBeeld anp

Winter, die geldt als Nederlands bekendste zorgondernemer, is met De Boer ook eigenaar van zorginstelling De Seizoenen.

In die rol is hij gedaagd voor een procedure bij de Ondernemingskamer, een onderdeel van het Amsterdamse gerechtshof dat zich bezighoudt met conflicten in bedrijven. Donderdag was de behandeling van de zaak, waarin het verdienmodel van Winter ter discussie staat.

De zaak is aangespannen door de cliëntenraad van de Seizoenen. Die verlangt onderzoek naar de gang van zaken. De Seizoenen is een antroposofische instelling voor gehandicapten, met meerdere locaties in het oosten en zuiden. Het ontvangt jaarlijks 40 miljoen euro aan publieke zorggelden, waarmee geen winst mag worden gemaakt.

Weglekstructuur
Volgens de cliëntenraad wordt een deel van dat geld weggesluisd naar privébv's die wel dividend uitkeren. Er is een 'weglekstructuur', aldus de advocaat van de cliëntenraad, Hans Alexander de Savornin Lohman.

Er zou sprake zijn van belangenverstrengeling doordat Winter en diens mede-eigenaren zowel als huurder als verhuurder optreden. Daarnaast zouden ze profiteren van een te hoge huurprijs (2,3 miljoen euro per jaar) en nauwelijks onderhoud verrichten.

Met een inleg van niet meer dan 100 euro per persoon zouden de 4 aandeelhouders in de Seizoenen het vastgoed in handen hebben gekregen, dat een waarde heeft van zeker 18 miljoen euro.

De Savornin Lohman sprak van een 'onevenredig groot materieel voordeel'. "De lasten drukken op de Seizoenen, de lusten liggen bij Winter cum suis."

Staat van het sanitair
Winter, zijn medeaandeelhouders en de directie van de Seizoenen benadrukken dat de kwaliteit van de zorg niet in het geding is, al klaagde de voorzitter van de cliëntenraad over de staat van het sanitair ('U wilt niet op de wc gaan waar mijn zoon elke dag zit.')

Ook ontkennen ze dat sprake is van privébv's en belangenverstrengeling. Ze brachten rapporten van deskundigen in, waarin staat dat er niets mis is met de huurafspraken en de juridische structuur van de Seizoenen. De huur is zelfs meer dan 4 ton lager dan de marktprijs. De cliëntenraad stelt dat de rapporten niet ingaan op de echte pijnpunten, omdat de vraagstelling en informatie zijn aangeleverd door de directie van de Seizoenen.

De directie erkent het achterstallig onderhoud, maar stelt dat dit een erfenis is van de vorige eigenaren. Eerder ging de Seizoenen door het leven als de Zonnehuizen. Dat ging in 2011 failliet, waarna Winter de instelling overnam.

Volgens de advocaten van Winter en de directie komen de klachten voort uit frustratie over de afspraken die destijds zijn gemaakt met de curator en stelt de cliëntenraad zich 'onwrikbaar' op.

De Ondernemingskamer doet over 2 maanden uitspraak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden