Lodewijk Asscher verkozen tot lijsttrekker van de PvdA

De PvdA gaat voor verandering. Lodewijk Asscher is gekozen tot lijsttrekker van de geplaagde regeringspartij. 

Deborah Jongejan
Lodewijk Asscher is de nieuwe fractieleider van de PvdA. Beeld anp
Lodewijk Asscher is de nieuwe fractieleider van de PvdA.Beeld anp

De vicepremier en voormalig wethouder in Amsterdam heeft het vertrouwen gewonnen van de meeste PvdA-leden ten koste van de zittende partijleider Diederik Samsom. Voor hem is het bijzonder pijnlijk dat hij het veld moet ruimen, na vier jaar hard werken om de samenwerking met de VVD overeind te houden.

Samsom kan nog steeds op veel sympathie rekenen onder de leden, maar velen vrezen dat de partij wordt geminimaliseerd als hij weer lijsttrekker wordt.

Samsom zei ongelooflijk trots te zijn op wat de afgelopen tijd was bereikt. "Aan die periode komt nu een eind. Leiderschap is niet vanzelfsprekend. Een mandaat moet opnieuw worden verdiend.''

Idealen
Asscher viel in de campagne voor het lijsttrekkerschap op door harde aanvallen op Samsom. Hij stelde dat het een 'onverantwoorde gok' zou zijn, als de PvdA nog eens met Samsom de verkiezingen in zou gaan. Ook verweet Asscher hem idealen te hebben weggegeven aan de VVD.

Samsom leek vooral in het begin van de campagne zichtbaar geraakt door deze vileine kritiek. Het tweetal heeft deze kabinetsperiode nauw samengewerkt.

Sinds de PvdA een coalitie aanging met de liberalen is het alleen maar bergafwaarts gegaan. Samsom verloor drie verkiezingen achtereen en vijf Kamerleden stapten uit zijn fractie. In de peilingen schommelt de regeringspartij rond de 10 zetels.

Verbinding
Asscher hoopt het tij te keren met een normstellende, moraliserende agenda. Hij wil voor verbinding zorgen, zodat bevolkingsgroepen niet uit elkaar worden gespeeld. Ook bepleit hij een eerlijkere arbeidsmarkt met meer zekerheid voor werknemers.

Daarvoor moeten de Europese regels op de schop: als dat niet gebeurt, wil hij zelfs de grens sluiten voor buitenlandse werknemers vanwege de oneerlijke concurrentie voor Nederlandse.

Asscher en Samsom tijdens hun laatste debat, afgelopen zaterdag in Amsterdam Roest Beeld ANP
Asscher en Samsom tijdens hun laatste debat, afgelopen zaterdag in Amsterdam RoestBeeld ANP

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden