Loden leidingen verwijderen? Verhuurders voorzien ‘complicaties’

Particuliere verhuurders in Amsterdam hebben nog geruime tijd nodig om overal de loden drinkwaterleidingen weg te halen. De verhuurders zien veel beren op de weg.

De ­loden leidingen besmetten het drinkwater.Beeld Jean-Pierre Jans

Dat bleek dinsdagavond tijdens een hoorzitting in de gemeenteraad. Vastgoed Belang, de belangenvereniging van de particuliere verhuurders, doet nu eerst een enquête de deur uit naar alle leden met de vraag wie loden leidingen heeft in zijn huurwoningen, zei hun regiobestuurder Martijn Winnen.

Hij voorzag ook nog veel ‘complicaties’ voordat alle leidingen vervolgens zijn vervangen. “Als je het honderd procent zeker wil weten dat uit geen elke badkamerkraan nog looddeeltjes komen zal je vloeren kapot moeten boren.”

Ook verhuurder Rappange benadrukte hoe ingewikkeld het wordt om overal snel het lood weg te halen. Rappange is in veel gevallen namelijk niet de eigenaar van de woningen, maar alleen de beheerder. “We hebben onze portefeuille aangeschreven: kunt u aangeven of er lood zit? Dat vergt wat tijd,” zei Jaap Verhoef namens Rappange. “De antwoorden druppelen binnen.”

Geen eigen bezit

Vervolgens kan Rappange de eigenaar niet verplichten om geld te steken in het weghalen van de leidingen. “Er is een intentie, maar de praktijk is dat we te maken hebben met vele eigenaren. Dat maakt het niet gemakkelijk. Het is niet per decreet op te lossen,” zei Verhoef. “Je kunt simpelweg niet de beslissing nemen als beheerder, als vastgoedmanager. Bij ons eigen bezit zijn de lijnen korter.”

Maar ook dan ziet Verhoef nog een extra drempel voor particuliere verhuurders, want soms gaat het om individuele eigenaren van een enkel appartement. Die moeten het dan binnen hun Vereniging van Eigenaren (VVE) eerst nog eens worden over het weghalen van de loden leidingen. “Dat bespoedigt het ook niet.”

Na een storm van protest besloot Rappange vorige week de loden leidingen weg te halen in 47 huurwoningen aan de Kramatweg in Oost. Daar werd in december tot 98 microgram lood per liter gemeten.

Alarmerend rapport

In oktober ontstonden de zorgen over lood in het drinkwater toen in de tuindorpen van Noord onder honderden woningen nog loden toevoerleidingen bleken te liggen. Na een alarmerend rapport van de Gezondheidsraad sloeg de bezorgdheid over naar de rest van de stad. Vooral de waarschuwing dat lood bij kleine kinderen het leervermogen kan schaden, maakte veel los.

Volgens een schatting van de Gezondheidsraad hebben nog 100.000 tot 200.000 woningen in Nederland loden leidingen, maar niemand weet precies waar. Zeker is wel dat het gaat om oudere woningen, want na 1960 was het gebruik van lood verboden.

Zowel Vastgoed Belang als Rappange verwacht dat een wettelijke verplichting om loden leidingen weg te halen zou helpen. Zo’n besluit zou moeten komen van het kabinet, dat zich hier de komende maanden over buigt. “Dat zou helpen om de leden mee te krijgen,” zei Winnen. “We begrijpen de urgentie en die gaan we zeker de vereniging in brengen.” Verhoef: “Is er geen verbod, dan zijn er gegarandeerd eigenaren die zeggen: het zingt mijn tijd wel uit. Ik heb het geld er niet voor of ik heb het geld er niet voor over.”

Gezondheid van vele Amsterdammers

De opstelling van de particuliere verhuurders riep irritatie op binnen de gemeenteraad. “Ik vind het ontzettend zorgelijk,” zei Alexander Hammelburg (D66). “Veel huurders in Amsterdam huren in de particuliere sector. Het zal best kostbaar en ingewikkeld zijn, maar we hebben het wel over de gezondheid van de Amsterdammers.” Dorrit de Jong (GroenLinks) vroeg zich af of de verhuurders niet ook een morele verplichting voelen. “Wilt u alles op alles zetten?”

Ook woningcorporaties waren uitgenodigd om de vragen van raadsleden te beantwoorden. Ze lichten hun woningen van voor 1960 door. Volgens Ymere-regiodirecteur Chris Pettersson zijn dat er voor alle Amsterdamse woningcorporaties samen 80.000. In Noord denkt Ymere nog 2 tot 3 jaar nodig te hebben om alle toevoerleidingen die verstopt liggen onder woonblokken te vervangen. “We vinden het ook lang en we doen onze stinkende best om het sneller te doen.”

De Key heeft vooralsnog een kwart onderzocht van zijn 5.000 woningen van voor 1960. In totaal heeft de woningcorporatie 26.000 woningen in de stad. Volgens directeur vastgoed Eelco Siersema is daarbij prioriteit gegeven aan de complexen waar het risico op loden leidingen het grootst werd geacht. Toch werden in niet meer dan drie van de doorzochte complexen restanten van loden leidingen gevonden. Eind maart hoopt De Key het onderzoek af te ronden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden