Locoburgemeester Ollongren wacht op nieuwe rol

Het wordt een spannende week voor de Amsterdamse locoburgemeester Kajsa Ollongren.

Locoburgemeester Kajsa Ollongren. Beeld anp

Haar partij D66 zoekt ministers voor het kabinet terwijl commissaris Johan Remkes druk op zoek is naar een waarnemend burgemeester voor Amsterdam. Ollongren is voor beide functies in beeld.

Hoewel nog niets zeker is, wordt er in het stadhuis toch al ernstig rekening mee gehouden en zijn de voorbereidingen voor het vertrek van Ollongren in volle gang. Zo zou Sebastiaan Capel, voorzitter van stadsdeel Zuid, klaarstaan om haar taken als wethouder over te nemen, melden ingewijden bij D66.

De naam van locoburgemeester Kajsa Ollongren klinkt hardnekkig in het rijtje ministerskandidaten. Zij zou hoog op het verlanglijstje staan van zowel D66-leider Alexander Pechtold, maar ook op die van premier Mark Rutte.

Reden hiervoor is dat Ollongren tot 2014 als hoogste ambtenaar op het ministerie van Algemene Zaken werkte en daar een vertrouwensband met de minister-president heeft opgebouwd. Dat kan behulpzaam kan zijn bij het bij elkaar houden van de vierpartijencoalitie.

Traditie
Maar dat zij binnenkort een andere functie krijgt staat vast, want Ollongren heeft naast een ministerschap nog een andere optie. De locoburgemeester heeft in korte tijd indruk gemaakt als vervanger van wijlen Eberhard van der Laan, sinds die zijn weerkzaamheden neerlegde op 18 september.

Nu hij is overleden moet commissaris van de koning Johan Remkes een waarnemend burgemeester aanstellen, waarover hij dinsdagavond overleg voert met de fractievoorzitters uit de gemeenteraad.

In het stadhuis is brede overeenstemming dat Ollongren daarvoor de beste kandidaat zou zijn. Bovendien is het traditie dat Amsterdam z'n loco naar voren schuift als waarnemend burgemeester, wanneer de zittende burgemeester wegvalt.

Het nadeel aan deze functie is voor Ollongren dat het slechts een tijdelijke positie betreft, in september 2018 moet er een nieuwe kandidaat benoemd worden.

Ook als Ollongren niet naar Den Haag zou gaan en waarnemend burgemeester wordt, wil D66 Capel naar voren schuiven als wethouder om haar portefeuilles cultuur en economische zaken over te nemen. Hierover ging nog een flinke discussie vooraf met coalitiepartners VVD en SP, die het niet nodig vonden om een vervanger voor Ollongren te benoemen.

Vertrouweling
In november is de begroting voor 2018 gereed en daarna is er tot de raadsverkiezingen op 21 maart 2018 niet veel meer te doen voor Capel. VVD en SP vonden het een beter idee om de portefeuilles te verdelen onder de zeven overgebleven wethouders, zoals dat ook is gebeurd in voorgaande colleges van b. en w.

Capel is bestuurder in Zuid sinds 2014 en was daarvoor jarenlang raadslid en fractiemedewerker van D66. Hij wordt gezien als een vertrouweling van lijsttrekker Reinier van Dantzig. Die wil niet reageren. "Er is op dit moment geen vacature. Bovendien hebben we diverse fantastische bestuurders in de stadsdelen."

Lees ook: Locoburgemeester Ollongren is al vertrouwd met de macht

Locoburgemeester Kajsa Ollongren spreekt ambtenaren toe op het Amsterdamse stadhuis na het overlijden van hun burgemeester Eberhard van der Laan. Beeld anp

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden