PlusVan der Laan

Locoburgemeester Ollongren is al vertrouwd met de macht

Locoburgemeester Kajsa Ollongren heeft maandag alle taken overgenomen van burgemeester Van der Laan. Hoewel zij pas drie jaar actief is in Amsterdam, is het is niet haar eerste grote klus.

Ruben Koops
Kajsa Ollongren Beeld ANP
Kajsa OllongrenBeeld ANP

Tot januari dit jaar verving locoburgemeester en wethouder Kajsa Ollongren (50) Van der Laan vooral routinematig, bij officiële gelegenheden, als hij door reizen en vakanties afwezig was.

Maar in januari, toen bij de burgemeester uitgezaaide longanker werd geconstateerd, kreeg de functie als eerste vervanger een andere betekenis; zij nam structureel werk over. Dat waren veelal publieke optredens, maar ze verving Van der Laan ook tijdens raadsdebatten.

Maandag kreeg zij het belletje dat er aan zat te komen en tegelijkertijd toch als verrassing kwam; Van der Laan meldt zich ziek. Zij was degene die de andere wethouders op de hoogte stelde van het slechte nieuws.

Vertrouwd met de macht
Ollongren neemt per direct de taken over van de burgemeester en blijft daarnaast wethouder Economische Zaken, Kunst en Cultuur. Als wethouder kan ze niet tippen aan de ervaring van haar collega's Eric van der Burg of Laurens Ivens, die al jaren meelopen in de Amsterdamse politiek.

Maar ze is wel vertrouwd met de macht. Sinds de jaren '90 doorliep de hyperintelligente historica een mars door de Haagse ambtelijke top die pas ten einde kwam toen zij in 2014 als secretaris-generaal van Algemene Zaken afscheid nam om wethouder te worden.

De rechterhand van Rutte, de machtigste vrouw van het Binnenhof; superlatieven te over, toen zij naar voren werd geschoven als eerste locoburgemeester en wethouder, nadat haar partij D66 in 2014 de verkiezingen won. Maar het Amsterdamse handwerk bleek heel anders dan het bedwingen de eurocrisis of de begeleiding van een kabinetsformatie, opdrachten die ze als topambtenaar succesvol had uitgevoerd in Den Haag.

Drukte
Vooral het economische succes dat de stad sinds enkele jaren beleeft, en die drukte en overlast met zich meebrengen, bleek een taai probleem waar Ollongren als coördinerend wethouder mee aan de slag moest. Van binnenstadbewoners krijgt ze het verwijt dat ze te laat in actie is gekomen en dat ze te weinig doet.

Uiteindelijk was het Van der Laan die, tijdens een speech in de Stadsschouwburg, klaar en duidelijk het standpunt innam waarnaar zoveel Amsterdammer snakten: de stad is er in eerste plaats voor de bewoners en niet voor de toeristen.

Toen Ollongren in actie kwam, bijvoorbeeld door de aankondiging dat cruisehaven PTA de binnenstad uit moest, kreeg de wethouder juist kritiek dat ze te ver voor de procedures uit liep. In de beeldvorming deed ze weinig goed.

Van der Laan en Ollongren tijdens een bezoek aan de Al Kabir moskee in 2016 Beeld ANP
Van der Laan en Ollongren tijdens een bezoek aan de Al Kabir moskee in 2016Beeld ANP

Cultuur
De rol als wethouder kunst en cultuur lag Ollongren de afgelopen jaren beter, in die hoedanigheid was zij meer dan andere wethouders in de stad te vinden. De koninklijke familie, rode lopers en premieres, Ollongren heeft haar meters gemaakt.

Inhoudelijk vond ze dit ook leuk, zo wist zij zonder de gebruikelijke ruzies tientallen miljoenen euro's systematisch te verdelen in de tumultueuze Amsterdamse kunst -en cultuursector.

Eigenlijk gaan afgebakende ingewikkelde problemen haar goed af. Zo hielp ze de Afvalenergiecentrale er financieel weer bovenop en als wethouder economische zaken en deelnemingen behartigde zij ook de belangen van de stad in het buitenland. Startups en techbedrijven lopen met haar weg, grote internationale technologiebedrijven als Oracle en Uber kozen onder haar leiding voor onderkomens in Amsterdam.

Geschikter als burgemeester
De omgang met lokale ondernemers bleek een lastiger klus, het lokale zakenleven was niet gewend aan de meer afstandelijke stijl die de wethouder hanteert. Want anders dan haar voorgangers blijft Ollongren niet langer dan noodzakelijk hangen op een receptie.

Met partijleider Alexander Pechtold op het D66-congres in 2016 Beeld ANP
Met partijleider Alexander Pechtold op het D66-congres in 2016Beeld ANP

Maar die vormelijke, procedurele werkwijze, en die ingebouwde rust waardoor het nooit echt vurig wordt, maken haar misschien wel geschikter als tijdelijk burgemeester dan als wethouder. De komende weken moet zij bovendien boven de partijen staan, iets wat ze eigenlijk al drie jaar deed.

Het is de vraag of het tijdperk Ollongren als plaatsvervangend burgemeester überhaupt lang zal duren. Want haar naam prijkt op elk lijstje van potentiële D66-bewindspersonen in het nieuwe kabinet, waardoor ze misschien al snel opnieuw van taken wisselt.

Zie ook: De laatste maanden van Van der Laan als burgemeester, Kajsa Ollongren: 'Amsterdam moet van iedereen blijven' en Van der Laan treedt terug: 'Zorg goed voor onze stad en elkaar, vaarwel'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden