Lobbygroepen: 'Kabinet moet zorgen voor huurverlaging'

Nu de stemmen bijna allemaal zijn geteld is het de beurt aan lobbygroepen en vakbonden om invloed uit te oefenen. Hoe wordt vanuit het veld gereageerd op de verkiezingsuitslagen?

Het Parool
Het Binnenhof in Den Haag Beeld anp
Het Binnenhof in Den HaagBeeld anp

Verbond van Verzekeraars

Met name het pensioenstelsel is dringend toe aan een revisie. Dat benadrukt het Verbond van Verzekeraars donderdagochtend. "Het vormen van een nieuwe regering zal vanwege het verder versplinterde politieke landschap vermoedelijk niet eenvoudig zijn."

"Maar ook een brede coalitie met meer dan drie partijen moet de komende regeerperiode noodzakelijke hervormingen doorzetten. Met name het pensioenstelsel is dringend toe aan een revisie. Het kabinet moet hier zijn verantwoordelijkheid nemen.''

Liveblog

Volg hier alles over de verkiezingen in Amsterdam en Nederland

Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders

Voorzitter Bouchaib Saadane van het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders is positief dat er een halt is toegeroepen aan het oprukkend populisme in Nederland.

"Allereerst wil ik Nederland feliciteren met de hoge opkomst van rond de 80 procent. Daarmee is de grote betrokkenheid bij de politiek aangetoond. Verder vind ik het positief dat een halt aan het oprukkend populisme is toegeroepen. We laten daarmee zien dat we ons land niet uit Europa laten wegrukken en dat iedereen in Nederland kan participeren, ongeacht zijn of haar afkomst of achtergrond.''

Milieudefensie

Milieudefensie: "Ten minste drie van de partijen met echte klimaatambities (D66, ChristenUnie en GroenLinks) maken kans deel uit te gaan maken van een nieuw kabinet. Dat betekent perspectief op een ambitieuzer klimaatbeleid: snel stoppen met gas en kolen, verduurzamen van de landbouw, en vergroenen van de economie."

"Met de forse groei van D66, GroenLinks, ChristenUnie en Partij voor de Dieren ontstaat er in Nederland een beweging die serieus werk maakt van een groene toekomst."

RAI Vereniging

Steven van Eijck, voorzitter de RAI Vereniging plet voor forse investeringen in infrastructuur: "De meningen van politieke partijen op voor de reiziger belangrijke thema's als autobelastingen, fiscaal stimuleren fietsgebruik, anders betalen voor gebruik, verkeersveiligheid, milieuzones, elektrisch rijden en waterstof, emissies, openbaar vervoer e.a. liggen soms ver uit elkaar.

"Dat wordt dus een pittige klus. Als mede-initiatiefnemer van de Mobiliteitsalliantie pleiten wij voor forse investeringen om Nederland bereikbaar, mobiel en leefbaar te houden. Hiervoor moet er een mobiliteitsakkoord komen met een volgend kabinet."

Ondernemersorganisaties

De ondernemersorganisaties VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland: "Wij hopen op een voortvarende en zorgvuldige formatieperiode, zodat een stabiel en robuust kabinet kan worden gevormd voor de komende vier jaar. De ondernemersorganisaties vinden het voor de toekomst van Nederland belangrijk dat een nieuw kabinet inzet op meer ruimte voor ondernemerschap voor een sterke, duurzame, inclusieve economie met kansen voor iedereen."

"De volgende zaken moeten met voorrang worden opgepakt: extra investeringen in bijvoorbeeld klimaat- en energietransitie, een beter functionerende arbeidsmarkt met minder risico's voor ondernemers om zo meer kansen en banen te kunnen creëren. Ook moeten in het licht van de veranderende arbeidsmarkt en de snel voortschrijdende digitalisering echt stappen worden gezet naar een leven lang ontwikkelen en leren."

Ronald Paping, directeur van de Woonbond, roept een komend kabinet op de huren drastisch te verlagen. "Huurders hebben het de afgelopen jaren zwaar te verduren gehad. Een komend kabinet moet zorgen voor huurverlaging. De huren in de sociale huursector zijn de afgelopen jaren enorm gestegen terwijl het besteedbaar inkomen van huurders juist afnam. De woonbond roept een komend kabinet op de huren met tien procent te verlagen en te zorgen voor noodzakelijke investeringen in de huursector door de verhuurderheffing af te schaffen."

Seniorenorganisatie

Seniorenorganisatie ANBO wil dat het nieuwe kabinet spoedig zekerheid biedt over de uitkomst de pensioenshervoming. "Het is broodnodig dat de woningmarkt zich aanpast aan de veranderde eisen van langer zelfstandig blijven wonen. Dat betekent: meer woningen, meer woonvormen én beter ruimtelijke ordeningsbeleid.

"De pensioenhervorming moet afgerond worden en bovendien moet er een ei gelegd worden over de AOW. De hervorming van de zorg moet afgemaakt worden: nog meer maatwerk, nog meer persoonsgericht. Wat ANBO betreft zijn er een aantal speerpunten: meer gekwalificeerd personeel in de langdurige zorg en een stevige verandering in de financiering van alle vormen van zorg."

Contactorgaan Moslims en Overheid

Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) laat donderdagochtend weten opgelucht te zijn over de verkiezingsuitslagen: "Voor de verkiezingen vreesden we dat de PVV van Geert Wilders de grootste partij zou worden. We zijn opgelucht dat dit niet is gebeurd en dat de PVV niet gaat regeren. Met de partijen die vermoedelijk wel gaan regeren, onder meer VVD, CDA en D66, kunnen wij als CMO zaken doen."

FNV

De Nederlandse werknemersvereniging FNV hoopt dat het nieuwe kabinet zich zal inzetten voor meer zekerheid in werk en inkomen. Dat laat voorzitter Han Busker donderdagochtend weten."De FNV wil een sociaal kabinet met een positieve agenda. Er is een dringende behoefte in de samenleving aan meer zekerheid in werk en inkomen. Het is belangrijk dat daar gehoor aan wordt gegeven.

"De FNV zal als stem van werkend Nederland, van iedereen die werkt, wil werken en heeft gewerkt, blijven aandringen op het stoppen van de race naar beneden. Het is belangrijk dat we het tij keren en de verschillen kleiner gaan worden, niet groter."

Greenpeace

Greenpeace spreekt zich hoopvol uit over de grote toename van stemmen op partijen die zich inzetten voor duurzaamheid.

"Het antwoord op Geert Wilders is groen: de partijen met de meest ambitieuze klimaatplannen (D66, GroenLinks, ChristenUnie en Partij voor de Dieren) zijn samen bijna twee keer zo groot geworden. Deze stem vóór klimaat moet duidelijk doorklinken in het regeerakkoord. Het nakomen van de klimaatafspraken van Parijs moet daarin centraal staan."

Vluchtelingenwerk Nederland doet een dringend beroep op de politieke partijen om de integratie van vluchtelingen meer prioriteit te geven. Dorine Manson, directeur Vluchtelingenwerk Nederland, laat dat donderdag weten in een eerste reactie op de voorlopige verkiezingsuitslag.

"De meeste partijen hebben hiermee rekening gehouden in hun begroting. Nu komt het aan op concrete invulling zodat vluchtelingen echt mee kunnen gaan doen. Wij rekenen erop dat de nieuwe regering er voor zorgt dat vluchtelingen zich welkom voelen en snel kunnen deelnemen in de samenleving."

Reinier Castelein, voorzitter vakbond De Unie: "Het kabinet-Rutte II is afgestraft door werknemers. De begroting is op orde, de trein heeft het station gehaald maar je kunt je afvragen hoeveel wagons er nog aanhangen. Afgaand op deze uitslag wordt het ingewikkeld, want de vakbonden hebben met deze uitslag geen traditionele bondgenoot in het kabinet. De SP heeft samenwerking met de VVD uitgesloten, de PvdA wil in de oppositie en het is nu de vraag wie er namens de vakbonden iets zinnigs gaat roepen. D66 wil het arbeidsrecht verder uithollen en GroenLinks maakt het met een kilometerheffing wel heel duur om te wonen en om naar je werk te gaan. Het is dus kiezen tussen twee kwaden."

Voorzitter Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink van de FME (organisatie van werkgevers in de technologiesector): "Het is nu zaak om snel een nieuw kabinet te vormen. Vaart maken en investeren in innovatie is cruciaal voor de Nederlandse economie. Een Ministerieel Topteam om de digitalisering te coördineren in Nederland is daarbij noodzakelijk."

"De Nederlandse technologische bedrijven willen vooruit. Bij iedere begroting is het dan ook wenselijk om een aanzienlijk deel van de beschikbare ruimte aan te wenden voor digitalisering van bijvoorbeeld defensie, medische technologie, cybersecurity en onderwijs. Vaart maken op deze gebieden is cruciaal voor de Nederlandse economie."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden