Lobbygroep naar de rechter voor brug over het IJ

Lobbygroep Brug over het IJ wil Rijkswaterstaat en wellicht ook de gemeente Amsterdam voor de rechter ­slepen. Het verwijt: onbehoorlijk bestuur.

Artist impression van een brug over het IJ. Beeld Cees van Giessen/CIIID
Artist impression van een brug over het IJ.Beeld Cees van Giessen/CIIID

De bouw van een of meer bruggen over het IJ duurt de groep veel te lang. Bestuursjuristen onderzoeken momenteel samen met de lobby­groep hoe de overheid is aan te spreken op het niet bouwen van één of meerdere bruggen over het IJ naar Amsterdam-Noord.

Volgens Bas Kok, mede-initiatief­nemer van de lobbygroep en auteur van het boek Oerknal aan het IJ, zijn de ­algemene beginselen van behoorlijk bestuur (abbb's) met voeten getreden. Zo zou Rijkswaterstaat het nautisch verkeer over het IJ bij de besluitvorming steeds voorrang hebben ­gegeven.

Slechte bereikbaarheid
Doel van de lobbygroep is zo snel mogelijk een brug over het IJ te laten bouwen. Het liefst wil de groep zelfs meerdere bruggen. De ontwikkeling van brug nummer één is nu de eerste horde die genomen moet worden, aldus Brug over het IJ.

Amsterdam vormt als stad zonder verbinding voor langzaam verkeer over 'de rivier' wereldwijd een uitzondering. Na ruim anderhalve eeuw gedoe met ponten, zou langer wachten ­onaanvaardbaar zijn.

De pontverbinding zorgt volgens de actiegroep door de slechte bereikbaarheid voor economische verliezen, hoge kosten en grote milieuvervuiling.

Het betekent volgens de tegenstanders ook achterstelling van de bewoners van Noord, hoewel er ook voorstanders van de pont zijn die wijzen op de romantiek van het overvaren naar de oude havenstad.

Praktische bedenkingen
Rijkswaterstaat ziet veel nautische bezwaren tegen de bouw van een brug over het IJ. Amsterdam heeft praktische bedenkingen, zoals de kosten, de hoogte van de brug, en de daarmee samenhangende scherpe op- en afritten.

De definitieve beslissing over de rechtsgang, Brugenda gedoopt in navolging van de klimaatzaak die als Urgenda de boeken in ging, is nog niet rond. Juristen van de ­lobbygroep studeren nog op de vorm en op de vraag of ook de gemeente Amsterdam kan worden gedaagd.

Bas Kok maakt de besluiten rond Brugenda woensdag bekend tijdens een debatavond over de bruggen over het IJ in Pakhuis De Zwijger. Daar zal onder andere de Amsterdamse wethouder Pieter Litjens van Verkeer en Vervoer het woord voeren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden