Lloyd's betaalt niet na dood Van Gogh

DEN HAAG - Verzekeraar Lloyd's weigert het verzekeringsgeld van Theo van Gogh uit te keren. Dit zegt zijn vriend en zakenpartner Gijs van de Westelaken.Van Gogh en Van de Westelaken hadden in 2003 laten vastleggen dat de Britse verzekeraar 1 miljoen euro zou uitkeren als één van de twee iets zou overkomen. Volgens Van de Westelaken zou dit geld gebruikt moeten worden om hun productiebedrijf Column Film in stand te houden.

Van de Westelaken heeft een paar jaar geleden een rechtszaak aangespannen om het geld alsnog te krijgen. De zaak richtte zich aanvankelijk op de vraag of Van Gogh door een terroristische aanslag is overleden. Van de Westelaken: ''De verzekeraars hebben het dan over aanslagen als in New York en Madrid. Dit is toch wat anders.''

De producent verloor de zaak. Vorige week heeft hij hoger beroep ingesteld. De zaak gaat inmiddels over de vraag of de tussenpersoon de verzekering wel bij Lloyd's had moeten afsluiten.

Van de Westelaken: ''Het is heel technisch, maar met een Nederlandse verzekering was er waarschijnlijk wel geld uitgekeerd.'' Lloyd's was vanochtend niet bereikbaar voor commentaar.

De Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (Ctivd) is ontevreden over de manier waarop het ministerie van Binnenlandse Zaken de conclusies van een rapport over de moord op Theo van Gogh naar buiten heeft gebracht. Volgens Irene Michiels van Kessenich, voorzitter van de commissie, zijn de feiten uit het rapport aanvankelijk onjuist weergegeven.

De commissie heeft na aandringen van de Tweede Kamer gekeken naar de gang van zaken rond de moord. Het parlement had om een onafhankelijk onderzoek gevraagd, omdat het een eigen evaluatie van de departementen Binnenlandse Zaken en Justitie kritiekloos vond.

Het persbericht dat het ministerie na publicatie van het rapport uitbracht was volgens Michiels van Kessenich onjuist. ''Het is jammer dat er verkeerde conclusies aan het rapport zijn toegekend,'' zei de commissievoorzitter gisteren in het televisieprogramma Eén Vandaag.

In het persbericht van Binnenlandse Zaken stond dat volgens de commissie de moord op cineast Van Gogh niet voorkomen had kunnen worden. 'De Commissie heeft geconcludeerd dat de AIVD de rol van Mohammed B. in de Hofstadgroep heeft ondergewaardeerd en dat de AIVD meer aandacht aan Mohammed B. had moeten besteden vanwege diens actieve en belangrijke rol en vanwege diens gewelddadige uitstraling,' schrijft de commissie op de eigen website.

De commissie vindt het verder opmerkelijk dat het team dat de Hofstadgroep onderzocht niet meer personeel had. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de tekst van het persbericht inmiddels aangepast.Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool.nl.