Livni terug in Israëlische politiek: 'Ik kom om te vechten voor vrede'

De vroegere minister van buitenlandse zaken van Israël, Tzipi Livni, heeft dinsdag haar terugkeer aangekondigd in de Israëlische politiek. Met een nieuwe partij, die de naam De Beweging krijgt, wil zij in januari deelnemen aan de parlementsverkiezingen.

Redactie
null Beeld epa
Beeld epa

Livni was van 2006 tot en met 2009 minister van buitenlandse zaken. In die tijd was ze tevens de belangrijkste Israëlische onderhandelaar in het vredesproces met de Palestijnen. Bij de aankondiging van haar terugkeer haalde zij fel uit naar premier Benjamin Netanyahu, onder wiens regie het vredesproces met de Palestijnen vier jaar heeft stilgelegen.

'Ik kom om te vechten voor vrede en ik zal niet toestaan dat iemand het woord vrede een kwade betekenis geeft', zei Livni.

Door de impasse in het vredesoverleg ziet de door het Westen gesteunde regering van president Mahmoud Abbas zich genoodzaakt een verhoogde waarnemersstatus voor de Palestijnen aan te vragen bij de Verenigde Naties. Impliciet zou dit een erkenning zijn van een Palestijnse staat die de Westoever, de Gazastrook en het oosten van Jeruzalem omvat. De Israëlische regering verzet zich tegen het Palestijnse voornemen en zegt dat een zelfstandige Palestijnse staat er alleen kan komen door onderhandelingen. Ondertussen onderhandelt Israël wel met Abbas' rivaal Hamas, zij het indirect via bemiddeling van Egypte.

'Dit is de wereld op zijn kop: een regering die met terroristen onderhandelt en elke dialoog met de mensen die aanslagen proberen te voorkomen bevriest, de tegengestelde boodschap die nodig is in de moeilijke omgeving waarin wij leven', zei Livni.

In 2009 kwam Livni aan het hoofd van de grootste oppositiepartij Kadima te staan, waarna ze door de Amerikaanse tijdschriften Time en Newsweek tot een van de invloedrijkste vrouwen in de wereld werd uitgeroepen. In de politiek was ze echter minder gehaaid. Hoewel Kadima in de verkiezingen van 2009 de meeste zetels behaalde, slaagde Livni er niet in een meerderheidscoalitie te smeden. In de oppositie verloor Kadima steeds meer steun en begin dit jaar werd ze weggestemd als partijleider, waarna ze besloot uit de Knesset te stappen. Volgens recente peilingen zou Kadima in januari misschien niet één zetel behalen.

Livni zei nog niet te hebben besloten wie er nog op meer op de lijst van haar partij komen. Ze zei te hopen op de terugkeer van Ehud Olmert, die voor haar leider was van Kadima, maar af moest treden vanwege een corruptieschandaal. Olmert heeft nog niet besloten of hij meedoet aan de verkiezingen of zijn steun aan Livni geeft. Ondertussen zegt Livni in de race te stappen, 'omdat het veld leeg bleef'.

'Ik wil een antwoord geven aan de mensen die niemand hebben om op te stemmen', zei Livni. 'Deze partij zal de hoop teruggeven die verloren is gegaan.'

Door het besluit maandag van minister van defensie Ehud Barak om zich uit de politiek terug te trekken en de keuze van de Likud-partij van Netanyahu voor haviken op de kandidatenlijst zou er ruimte kunnen ontstaan voor Livni. De jongste peilingen voorspellen vooralsnog dat Likud verreweg de grootste partij wordt en met nationalistische en religieuze partijen een meerderheid kan vormen.

Tzipi Livni. Beeld afp
Tzipi Livni.Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden