Liveblog - Cameron heeft spijt van aannemen Coulson

De Britse premier David Cameron spreekt in het Lagerhuis over het mediaschandaal rond het blad News of the World (NotW). In een spoedzitting van het parlement moet hij vragen beantwoorden over de afluisterpraktijken van journalisten en zijn banden met ex-topfiguren van NotW. 'Ik heb nooit een pyjamafeestje gehad met Brooks'

De Britse premier David Cameron moet het parlement te woord staan over de afluisterpraktijken van News of the World. Beeld reuters
De Britse premier David Cameron moet het parlement te woord staan over de afluisterpraktijken van News of the World.Beeld reuters

16.03: Cameron ontkent dat zijn medewerkers hebben geprobeerd een einde te maken aan een onderzoek naar afluisterpraktijken door de News of the World.

15.48:
Het parlement heeft de Londense politie beschuldigd van ernstige fouten bij het onderzoek naar de afluisterpraktijken van News of the World. Plaatsvervangend commissaris van de politie John Yates, die zijn ontslag heeft ingediend, zei gisteren dat het achteraf gezien een verkeerde beslissing was geweest om het onderzoek naar de afluisterpraktijken af te blazen.

15.38: Rupert Murdoch heeft, na zijn gesprek met de commissie, een brief gestuurd aan het personeel van zijn bedrijf News Corp. 'Ik wil dat jullie allemaal weten dat ik er vertrouwen in heb dat we hier uiteindelijk sterker uitkomen. Het zal tijd kosten om het vertrouwen terug te winnen, maar we zijn vastbesloten om te voldoen aan de verwachtingen van onze beleggers, klanten, collega's en partners. We zijn vastbesloten om dit recht te zetten.'

15.16: In het Lagerhuis is inmiddels een debat begonnen over het afluisterschandaal. The Guardian meldt dat het parlement Cameron 136 vragen heeft gesteld.

14.51: Bob Stewart van de conservatieven zegt dat het de taak van 'onze politieke leiders' is om ervoor te zorgen dat de relatie tussen de politiek en de media 'gezond en transparant' is.

14.45: News International heeft bevestigd dat het bedrijf de juridische kosten van privédetective Glenn Mulcaire, die in 2007 werd veroordeeld voor het afluisteren van telefoons, niet meer betaalt.

14.37: Cameron: 'We willen geen nieuwe wetgeving die onschuldige media schaadt, die gewoon hun werk doen, maar we moeten wel kritisch kijken naar de ethiek binnen de media.'

14.32: Bekijk hier het openingswoord van Cameron voor het parlement.

14.22: Sky News meldt dat News Corp. is gestopt met het betalen van de juridische kosten van privé-detective Glenn Mulcaire.

14.15: De premier verdedigt zijn relatie met Rebekah Brooks. 'Ik heb nooit een pyjamafeestje met haar gehad en haar nooit gezien in een pyjama.'

13.52: Cameron zal later vandaag ook nog verschijnen voor de commissie die gisteren mediamagnaat Rupert Murdoch ondervroeg.

13.44: Bij een onderzoek naar de cultuur, ethiek en handelswijze van media zullen naast kranten ook andere media, zoals televisiestations, nader worden bekeken, aldus Cameron.

13.40: Bekijk hier een interactieve tijdlijn van het schandaal, de slachtoffers en de verhoren.

13.31: Cameron neemt de volledige verantwoordelijkheid op zich voor het aannemen van Coulson, maar wijst erop dat er nooit klachten zijn geweest over zijn werk.

13.26: Cameron: 'We moeten als overheid zeer terughoudend zijn bij het controleren van de media. Die Britse traditie moeten we behouden.'

13.11: De Britse oppositie is niet tevreden met de verklaring van Cameron dat Coulson, als blijkt dat hij wist van het afluisteren, zijn excuses moet aanbieden. Labourleider Ed Miliband vindt dat Cameron zelf zijn excuses moet aanbieden voor het aannemen van Coulson als perchef.

13.03: Cameron heeft Coulson verdedigd over zijn rol bij het afluisterschandaal, door te zeggen dat mensen onschuldig zijn tot het tegendeel bewezen is.

12.56: De partij van Cameron heeft nooit journalisten betaald die gearresteerd zijn voor het mediaschandaal, aldus Cameron.

12.51: Cameron: Coulson moet zijn excuses aanbieden als blijkt dat hij Cameron heeft misleid over het afluisteren van telefoons.

12.45: Cameron zegt dat zijn medewerkers juist hebben gehandeld bij de afluisterschandalen.

De voormalig perschef van Cameron, Andy Coulson, is nu een hoofdverdachte en op borgtocht vrij. Hij zou destijds bij oppositieleider Cameron zijn aanbevolen door toenmalig hoofdredactrice van The Sun en voormalig hoofdredactrice NotW, Rebekah Brooks. Zij is nu ook een verdachte en op borgtocht vrij in deze zaak rond grootschalige afluisterpraktijken en omkoping van politiefunctionarissen.

Tot overmaat van ramp heeft een andere sleutelfiguur in de zaak, Neil Wallis, onbezoldigd weliswaar, advies gegeven aan Coulson toen die bij de Conservatieve Partij was gaan werken. Wallis was eerder in Coulsons tijd adjunct bij de NotW en is nu ook aangehouden.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden