Live in concert: de bomen van het Oosterpark

De bomen in het Oosterpark laten op zondagavond 24 november van zich horen. Kunstenaar Bert Barten geeft hen dan een stem door hun sapstromen, fotosynthese en hartslag om te zetten in muziek.

Bert Barten: ‘In de natuur gaat alles langzaam. Een boom ademt bijvoorbeeld maar een keer per dag.’ Beeld Shutterstock
Bert Barten: ‘In de natuur gaat alles langzaam. Een boom ademt bijvoorbeeld maar een keer per dag.’Beeld Shutterstock

De prestigieuze Stanford University nodigde Barten al eens uit voor een lezing en in 2018 stond hij op Lowlands. Met zijn project Talking Trees wil Barten de luisteraar dichter bij de natuur brengen. Er verscheen al een plaat van het project, maar zondagavond 24 november is hij, samen met enkele bomen, live te bewonderen in de Generator in het Oosterpark.

Oerbos

Naar aanleiding van het kappen van het laatste Europese oerbos in Polen besloot Barten bomen een stem te geven. ‘In plaats van een protestactie op te zetten, hoop ik mensen onderdeel te laten worden van de natuur.’ Door bomen te behangen met sensoren die onder meer de vibraties van sapstromen, fotosynthese, de hartslag en vochtigheid meten, is het mogelijk deze geluiden te versterken en te vertalen naar elektronische muziek.

‘Bomen produceren trillingen die wij niet horen, maar die er wel zijn,’ aldus Barten. Door die trillingen om te zetten in geluid dat wel te horen is, wil de kunstenaar een nieuw bewustzijn bij mensen creëren. ‘Het is heel ontroerend als je hoort dat een boom van binnen echt leeft en met verschillende geluiden reageert op zijn groeiproces en omgeving.’

Internationaal achtergrondkoor

Voor een concert heb je natuurlijk wel een beetje een pittig dansritme nodig en vanwege het feit dat een boom maar een keer per dag ademt, kunnen de Oosterparkbomen wel wat ondersteuning gebruiken. Dat Barten in samenwerking met Vlaamse, Amerikaanse en Nederlandse boomwetenschappers jarenlang digitale metingen van buitenlandse bomen verzamelde, komt nu dan ook goed van pas. De Amsterdamse bomen worden zondag ondersteund door een achtergrondkoor van bomen uit Brazilië, Guatemala, Japan, China, Italië, Zwitserland, Duitsland, Frankrijk en België.

Synthetische drugs zijn niet toegestaan tijdens het evenement, maar er zal wel ‘natuurlijke drugs’ zijn: phytoncide in sprayvorm. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat dit stofje, afkomstig uit bomen, het stressniveau verlaagt en het immuunsysteem een opkikker geeft.

Het programma zal bestaan uit een kort college over het project, een uitvoering van muziekstukken van de plaat Talking Trees door ‘menselijke’ muziekanten en een 50 minuten durend live concert waarin Barten tevens zijn nieuwe plaat, Heartbeat of Trees, opneemt.

24 november, 19.00 - 21.30 uur
Generator Hostel, Mauritskade 57

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden