Litouwers kiezen voor links en populistisch

De kiezers in Litouwen hebben de conservatieve regering van premier Andrius Kubilius zondag afgestraft voor de ontberingen waartoe diens bezuinigingen hebben geleid. Nu bijna alle stemmen zijn geteld lijkt de partij van de linkse populist Viktor Oespaskitsj de grootste te worden. Kubilius' Vaderlandunie eindigt als derde.

De leider van de Litouwse arbeiderspartij Victor UspaskichBeeld ANP

De Arbeidspartij van Oespaskitsj, een multimiljonair die in Rusland werd geboren, lijkt met 23,4 procent van de stemmen een regering te gaan vormen met de Sociaaldemocraten en de populistische partij Orde en Recht. De Sociaaldemocraten kregen het vertrouwen van bijna 20 procent van de kiezers, Orde en Recht ruim 9 procent. De leiders van de drie partijen staken maandag onmiddellijk de koppen bij elkaar.

Alle drie de winnaars beloofden de kiezers radicale beleidswijzigingen, waaronder loonsverhogingen en belastingverlagingen. De Sociaaldemocraten voerden campagne met de stelling dat Litouwen de euro pas moet invoeren als de Europese Unie de huidige financiële crisis heeft opgelost.

Premier Kubilius pleitte voor invoering van de euro in 2014. Kubilius' strenge bezuinigingen zorgden ervoor dat Litouwen niet bij de EU hoefde aan te kloppen om noodsteun. Maar dat ging ten koste van banen en koopkracht.
Noch Oespaskitsj noch de voorman van Orde en Recht, Rolandas Paksas, kan op een smetteloze reputatie bogen. Oespaskitsj wordt verdacht van illegale partijfinanciering. In 2006 moest hij zijn ministerschap opgeven wegens aantijgingen van belangenverstrengeling en een diplomafraude. Paksas werd in 2003 afgezet als president omdat hij de grondwet schond en zijn macht misbruikte.

Hoe de zetelverdeling precies uitvalt is nog onduidelijk. De helft van de zetels wordt niet aan partijen, maar aan individuele kandidaten toegewezen.
Ook het gelijktijdige referendum over de bouw van een nieuwe kerncentrale liep op een teleurstelling voor de zittende regering uit. Twee derde van de kiezers wees de bouw af. De regering is niet verplicht de referendumuitslag te volgen, maar het lijkt ondenkbaar dat een nieuwe regering die negeert.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden