Literaire bladen krijgen 1,2 mln

AMSTERDAM - Het Nederlands Literair Productie- en Vertalingenfonds stelt in de periode 2009-2012 jaarlijks 300.000 euro ter beschikking aan de literaire tijdschriften. In totaal gaat het om 1,2 miljoen euro.

Per 1 januari 2009 voert het Nederlands Literair Productie- en Vertalingenfonds een nieuwe regeling in voor Nederlands- en Friestalige literaire tijdschriften. Ruim negentig procent van de tijdschriften zal er financieel op vooruitgaan.

De subsidieregeling komt op een tijdstip dat het niet goed gaat met de literaire tijdschriften. De oplagecijfers zijn dramatisch, en onlangs lieten twee tijdschriften, Bunker Hill en Raster weten dat ze binnenkort ophouden te bestaan.

Doel van deze nieuwe regeling is kwalitatief goede literaire tijdschriften ruimte te geven zich te ontwikkelen, zowel inhoudelijk als qua publieksbereik. Inkomsten die de tijdschriften zelf verwerven, hebben geen invloed op de hoogte van het subsidiebedrag. Van de literaire tijdschriften verwacht het NLPVF allereerst inhoudelijke kwaliteit, en daarnaast een vergroting van hun publieksbereik, een professionele exploitatie en aanwezigheid op internet.

Het NLPVF kiest ervoor een zo breed mogelijk aanbod van literaire tijdschriften in stand te houden. De subsidie wordt evenwichtig over de tijdschriften verdeeld, en het merendeel van het budget is voortaan bestemd voor de honorering van auteurs.

Het maximale subsidiebedrag per tijdschrift is vastgesteld op 40.000 euro per jaar. Tijdschriften die voor het eerst in aanmerking komen voor een subsidie van het NLPVF ontvangen maximaal 7.500 euro per jaar (stimuleringssubsidie). De komende twee jaar daalt de subsidie voor geen enkel tijdschrift.

Eerder maakten vier belangrijke literaire tijdschriften, De Gids, Hollands Maandblad, De Revisor en Tirade, maakten bekend dat ze willen samenwerken op het vlak van distributie, promotie en subsidiëring. Met de oprichting van een Vereniging van Literaire Tijdschriften moeten deze domeinen beter gecoördineerd kunnen worden en de middelen efficiënter aangewend. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden