Literair protest tegen volkse Sarkozy

PARIJS - Het is een mooie lentemiddag op het Ile Saint-Louis, een van de twee Parijse eilanden in de Seine. Op een bankje in de zon op de kade leest een jonge vrouw de roman 'La Princesse de Clèves'.

Op het oog een vredig tafereel, maar waarschijnlijk gaat het om niets minder dan een verzetsdaad tegen het staatshoofd. De zeventiende-eeuwse roman van Madame de Lafayette is uitgegroeid tot een symbool van intellectueel protest tegen Nicolas Sarkozy. Veel Fransen vinden het maar niets dat hun president liever naar een cd van volksrocker Johnny Hallyday luistert dan een goed boek leest. Een Franse president hoort volgens hen belezen te zijn en dat ook uit te stralen. Maar Sarkozy gaat liever met ex-topmodel Carla Bruni naar Disneyland Parijs.

Tot twee keer toe hekelde Sarkozy 'De prinses van Clèves'. Als minister van Binnenlandse Zaken zei hij in 2006 dat hij het onzin vond dat kandidaten voor een baan bij de overheid - iedere ambtenaar moet in Frankrijk een toelatingsexamen afleggen - vragen moeten beantwoorden over die roman. "Een sadist of een imbeciel, u mag het zeggen, heeft het voor elkaar gekregen dat de kandidaten ondervraagd worden over 'De prinses van Clèves'. Ik weet niet hoe vaak het u al overkomen is dat u een lokettiste vraagt hoe zij over 'De prinses van Clèves' denkt."

Vorig jaar deed hij het nog eens dunnetjes over toen hij zei dat werkervaring als vrijwilliger bij het overheidsexamen even belangrijk zou moeten zijn als 'de prinses van Clèves uit je hoofd kennen'. Hij voegde eraan toe dat hij niets tegen dat boek heeft, maar dat de prinses hem 'veel heeft laten lijden'.

Sindsdien is de Prinses van Clèves uitgegroeid tot een fenomeen en heeft ze een cultstatus verworven. De verkoopcijfers van de roman, een verhaal over liefde aan het Franse hof in de zestiende eeuw, zijn sterk gestegen. En op de jaarlijkse Salon du Livre vorige maand in Parijs waren buttons met de tekst 'Ik heb De prinses van Clèves gelezen' niet aan te slepen.

Daarmee werd handig ingespeeld op de neiging van Fransen om te koketteren met hun kennis van de 'hogere cultuur'. Bovendien zijn op tal van plaatsen in het land de afgelopen weken openbare voorleessessies georganiseerd waarop iedereen die dat wil een gedeelte van het boek mag voorlezen of ernaar kan luisteren.

Deelnemers spraken van een 'verzetsdaad'. En bij een rondvraag onder Franse schrijvers naar hun favoriete boek van de Franse literatuur, van het tijdschrift Télérama eindigde 'De prinses van Clèves' op de derde plaats, hetgeen volgens het blad zonder Sarkozy's uitspraken nooit gebeurd zou zijn. (OLIVIER VAN BEEMEN)

De Franse president Sarkozy gaat in zijn vrije tijd liever naar Disneyland, dan dat hij een goed boek leest. Foto EPA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden