Plus

Listige slaaptrucs in tweede kraanhotel van Amsterdam

Amsterdam heeft zijn tweede kraanhotel. Interieurarchitect Edward van Vliet heeft in Yays KNSM uit 1957 vernuftig een woonkamer met keuken en twee slaapkamers ingericht.

Jaap Huisman
Onbespied slapen met werelds uitzicht over het IJ Beeld Rink Hof
Onbespied slapen met werelds uitzicht over het IJBeeld Rink Hof

Een subtiel bordje bij de ingang van de wenteltrap verraadt de functie van de kraan op de Surinamekade: Yays Boutique Apartment Hotel. Passanten fietsen er onbekommerd onderdoor, onwetend van het appartement boven hun hoofd.

Zo onopvallend voegt het kraanhotel zich in zijn omgeving, pal naast de Kompaszaal op het KNSM-eiland, en een rijtje woonschepen aan de kade. De gele kleur van het verrijdbare mechaniek is origineel, net als het blauw van de cabines in het geraamte van de kraan.

Yays dat pas twee jaar bestaat, zou aanvankelijk WOW heten totdat men er achter kwam dat die uitroep al vergeven was. Yays moeten we uitspreken als YES, bestemming bereikt. In die twee jaar zijn er meer ongebruikelijke shortstay-appartementen aan de stad toegevoegd, op plekken waar je ook niet een-twee-drie een hotel zou verwachten.

De voormalige Storkfabriek op Oostenburg was de eerste, een rijtje nieuwe loodsen aan de Bickersgracht waarvan de puntdaken zijn bedekt met sedum de tweede, en drie pakhuizen aan de Zoutkeetsgracht daarna. Honderd kamers zijn er zo bijgekomen.

Omdat de gemeente het beleid in 2014 heeft aangescherpt, zullen dat vermoedelijk de laatste appartementenhotels zijn. Er zijn er genoeg, oordeelde de gemeente.

En inderdaad, de markt is door Airbnb en illegale hotels behoorlijk ondoorzichtig en gecorrumpeerd geworden. Het verschijnsel shortstay mag dan voor groepen toeristen interessant zijn, voor Amsterdammers op zoek naar een woning is het een doorn in het oog.

Trapje buitenom
Dit kraanhotel op de Surinamekade kan als kleinste nauwelijks roet in het eten van woningzoekenden gooien. Vier slaapplaatsen zijn er beschikbaar, verdeeld over de stuurmanshut bovenin en een cabine met bed en badkamer daaronder. Die stuurmanshut is alleen via een steil buitentrapje buitenom te bereiken. Alleen al om die reden wordt dit eigenzinnige onderkomen afgeraden voor senioren en kinderen.

Het eerste kraanhotel van Nederland staat in Harlingen, het tweede op de NDSM-werf: Faralda, waar eerder dit jaar een gast overleed na een val, waarvan de toedracht nog steeds niet is opgehelderd. Er was een feest in de bar die avond.

Feesten lijkt in de kraan op het KNSM-eiland ondenkbaar: voor grote gezelschappen is geen ruimte. Dit is eerder een plek om de huwelijksnacht of oudejaarsavond te vieren.

De afgelopen maanden heeft het minihotel proefgedraaid met bloggers als gasten. De cabines zijn de twee jaar daarvoor geassembleerd en ingericht bij de firma Talsma in Franeker, die thuis is in spoorbruggen.

Verval
Daar is de badkuip in de badruimte geplaatst en kan er dus niet uit zonder de hut te demonteren. Datzelfde geldt voor de tweepersoonsbedden. De bouwkosten zijn aan de hoge kant: 1 miljoen euro heeft het gekost om de kraan zijn nieuwe bestemming te geven.

Het gevaarte werd oorspronkelijk door de firma Figee in 1957 gebouwd in Haarlem en deed vanaf 1959 tot 1979 dienst voor de Koninklijke Nederlandse Stoomboot Maatschappij, totdat de containervaart het laden en lossen hier overbodig maakte.

Daarna begon het verval in te treden: verrotte balken en roest op de metalen spanten. Een buurtbewoner ijverde voor het eerherstel van de kraan: hij slaagde, al moest de buurt de kraan wel twee jaar missen tijdens de restauratie.

Klein wonder
Wat te doen met zo'n industrieel relikwie, een monument? Yays benaderde interieurarchitect Edward van Vliet om er een passend verblijf van te maken. Dat moet een heel gepuzzel zijn geweest.

De gemeente stelde als eis dat de funderingspalen zeker 20 meter in de kade werden verankerd om te voorkomen dat de kraan zou omkiepen. Je zult je bruidsnacht doorbrengen en onverhoopt in het IJ belanden: weg reputatie. Het heien van die palen was zo eenvoudig nog niet, want er ligt een vracht aan kabels en leidingen op de kade, die ook graag een tweede leven willen leiden.

Dat de kraan er weer staat mag dus een klein wonder heten, en dat je er ook voor een pittig bedrag (minimaal 300 euro) kunt logeren ook. Van Vliet heeft zijn strepen verdiend met tal van inventieve en verzorgde interieurs, alleen zijn die op grotere schaal uitgevoerd dan deze.

Droom
Een glazen afscheiding voor het steile trapje naar de slaapverdieping is zo'n vondst en natuurlijk de listig ingedeelde badkamer met douche, bad en closet. Je krijgt het gevoel dat je in het vooronder sluipt als je de slaapkamer betreedt, zeker in de stuurmanshut waar een metalen kantwerk het bed omkranst. Daar is nota bene ook nog een wc-pot naast het bed geperst zodat er 's nachts geen ongelukken hoeven te gebeuren.

Wie daar slaapt heeft uitzicht op het Kompaseiland in het IJ, dat in het verleden diende als ijkpunt voor de scheepvaart. Het moet voor de buitenlandse toerist een droom zijn, zo'n attractie en misschien wel zo belangrijk: men ontdekt een Amsterdam dat uit meer bestaat dan de grachtengordel.

Yays KNSM is een hotel, je ziet het als je het doorhebt Beeld Rink Hof
Yays KNSM is een hotel, je ziet het als je het doorhebtBeeld Rink Hof
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden