PlusFotoserie

Lissabon zucht onder de populariteit van Airbnb

De 78-jarige Maria Pereira maakt zich op voor een nacht op het station. Haar huis kan ze niet meer in nadat de huisbaas de sloten heeft vervangen. In juni 2019 zijn krakers en huurders uitgezet uit een reeks vervallen woningen in Lissabon. Zulke ontruimingen bieden eigenaren de kans de panden na renovatie te verhuren aan toeristen.Beeld Gonçalo Fonseca

Nergens in Europa worden per hoofd van de bevolking zoveel woningen via Airbnb verhuurd als in Lissabon. Dat brengt veel goeds, maar drukt ook zwaar op de stad.

Op de open plekken van de nu al behoorlijk volle stad worden waar mogelijk gebouwen bijgezet. Dat heeft consequenties voor de bevolkingssamenstelling. In de populaire wijk Alfama – bekend om de steile straatjes, boetiekjes en antieke trams – woonden in de jaren 80 zo’n 20.000 mensen. Nu zijn het er amper duizend. Volgens onderzoekers van de universiteit van Lissabon vindt in 55 procent van de appartementen in de wijk inmiddels shortstay-vakantieverhuur plaats, doorgaans via populaire sites zoals Airbnb.

Zoals in meer Zuid-Europese landen werd de eurocrisis van 2009 in Portugal hard gevoeld. Daarom was voor veel Portugezen de komst van het platform een welkome nieuwe inkomstenbron. Volgens cijfers van de Portugese ondernemersvereniging leverde het Airbnb-toerisme het land het afgelopen jaar meer dan 2 miljard euro op.

Een navenant deel daarvan is in Lissabon uitgegeven. Al dat geld heeft het verval van de oude binnenstad tot staan gebracht. Maar het heeft ook bijgedragen aan een explosie van de huurprijzen. De voorbije twee jaar steeg de huur in het centrum met bijna 50 procent.

De stad is koploper in Europa als het gaat om verhuur via Airbnb.Beeld Gonçalo Fonseca

Burgemeester Miguel Coelho schat dat inmiddels bijna 4000 bewoners het centrum hebben verruild voor goedkopere buitenwijken of voor­steden. Ook universiteitsdocenten en hoge ambtenaren verhuren hun appartementen in de binnenstad en wonen elders. Lissabon telt circa 19.000 Airbnb-adressen. Het daadwerkelijke aantal ligt vermoedelijk 20 tot 30 procent hoger.

Onder druk van bewonersprotesten heeft de gemeenteraad van Lissabon het beleid recentelijk aangescherpt. In populaire wijken als Bairro Alto, Alfama en Castelo geldt een verbod op uitbreiding van het aantal voor vakantieverhuur beschikbare appartementen. Uitzonderingen worden alleen gemaakt voor leegstaande of vervallen woningen. Sinds het voorjaar kunnen bewoners verdachte adressen melden bij een tiplijn.

Vanwege de hoge huren trekken Edna en haar kinderen van het ene naar het andere kraakpand. ‘Alleen in het weekend, als de politie niet komt, slapen we rustig.’Beeld Gonçalo Fonseca
Zé Maria (87) weigert te vertrekken uit zijn vervallen geboortehuis.Beeld Gonçalo Fonseca
Volgens Eduardo Nicola, die opkomt voor huurders, verwaarlozen huiseigenaren woningen met opzet, zodat de gemeente ze ongeschikt verklaard voor bewoning.Beeld Gonçalo Fonseca
Verhuizers halen opgeslagen bezittingen weg van de op straat gezette Maria Pereira.Beeld Gonçalo Fonseca
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden