PlusMijn Amsterdam

Lisette Wellens: 'De mensen in de Bijlmer zijn trots op hun buurt'

In de rubriek Mijn Amsterdam vertelt elke week een (on)bekende Amsterdammer over zijn of haar favoriete plekken in de stad. Deze week: Lisette Wellens.

Josien Wolthuizen
Lisette Wellens Beeld Tammy van Nerum
Lisette WellensBeeld Tammy van Nerum

Eerste keer in Amsterdam
"Ik ben geboren in een flat in Reigersbos. Toen ik bijna drie was, ben ik met mijn ouders verhuisd naar Almere. Mijn broertje was op komst en daar konden we in een groter huis wonen."

Markt
"De Dappermarkt. Ik heb het gevoel dat dat nog een echte markt is waar iedereen elkaar kent. Er loopt ook iemand met zo'n klassieke koffiekar rond, dat geeft meteen een nostalgisch gevoel."

Mijn buurt
"Ik woonde lang in de Indische Buurt, maar anderhalf jaar geleden ben ik verhuisd naar de Oosterparkbuurt. Ik moet nog steeds wennen. Mijn straat is een doorgaande route. Het voordeel is dat het levendig is, er gebeurt altijd wel wat."

"Laatst stapte ik om half vier 's morgens de deur uit om naar de studio van Goedemorgen Nederland te gaan, toen keek ik tegen de blote kont aan van een man die op zijn hurken zat. We zeiden 'goedemorgen' tegen elkaar alsof er niets aan de hand was. Een bijzondere ontmoeting in de ochtend."

Fijnste winkel
"Hodo Mobile in de Javastraat. Er is altijd wel iets met mijn telefoon. Dan valt ie weer in het water of is mijn scherm stuk. Eigenaar Oguz helpt me altijd. Ik heb een keer mijn telefoon in een bak rijst naar hem toegebracht. Soms kom ik vlak na sluitingstijd, dan houdt hij zijn winkel spe­ciaal voor me open."

Hodo Mobile Beeld Tammy van Nerum
Hodo MobileBeeld Tammy van Nerum

Een avond stappen met
"Huub van der Lubbe. Ik ben gek op De Dijk. Het nummer Deze Stad vat mijn gevoel over Amsterdam perfect samen."

Dieren in Amsterdam
"Ik heb een perzische kat, Carmen. Eens in het halfjaar breng ik haar naar Reino Canino in de Zeeburgerstraat voor een scheerbeurt. Ik krijg haar altijd terug als een soort poedeltje. Eén keer hebben ze zelfs haar staart geschoren en alleen het puntje niet gedaan. Hilarisch."

Reino Canino Beeld Tammy van Nerum
Reino CaninoBeeld Tammy van Nerum

Mooiste brug
"De Pythonbrug tussen Sporenburg en Borneo-eiland. Mijn favoriet omdat ie totaal onpraktisch is."

Mooi van lelijkheid
"De Bijlmer, een bijzonder project. Niet mooi, maar het heeft een eigen sfeer. Je merkt dat mensen trots zijn op hun buurt. Ik herken dat van Almere. Je woont op een plek die mensen typeren als ongezellig, lelijk en crimineel. Als je er dan woont, heb je de neiging die plek te verdedigen."

Plek om te dansen
"Van april tot en met september heb je op Camping Zeeburg elke maand een salsa­feest met liveband en een dj. Iedereen danst met elkaar. Jong, oud, zwart, wit."

Speciaalzaak
"Amazing Oriental in Duivendrecht, een supermarkt annex groothandel met spullen die ik altijd op Curaçao kocht toen ik daar nog woonde. Als ik heimwee heb, ga ik daar naartoe en koop ik de hele winkel leeg. Dan gaat het wel weer, haha."

Mooiste herinnering
"Toen we naar Almere waren verhuisd, had mijn vader best vaak heimwee naar Amsterdam. Hij deed mij daarom op zwemles in het Sportfondsenbad in Oost. Dan gingen we samen met de trein en liepen we door wat nu winkelcentrum Oostpoort is. Ik kan me de huilende honden en katten uit het asiel dat er toen zat nog herinneren. Op de terugweg las mijn vader me voor uit Het grote boek van Madelief."

Mooiste plek om op te treden
"In de Hoftuin achter de Hermitage heb je elke twee weken op donderdagavond PopupChoir, een inloopkoor. Daar ga ik best vaak naartoe. Ik vind zingen heel leuk, maar ik heb geen tijd voor vaste zangles of een koor. Daarom is dit perfect. Je kunt ervoor geven wat je wilt."

Restaurant
"World of Food in Zuidoost is ondergewaardeerd. Je kunt er gerechten proeven van over de hele wereld. Een andere favoriet is buurtboerderij Ons Genoegen tussen de Spaarndammerbuurt en Westpoort. Daar kun je van dinsdag tot en met zondag voor 9,50 euro een heerlijk tweegangendiner eten. Je krijgt dan wat de pot schaft."

Ons Genoegen Beeld Tammy van Nerum
Ons GenoegenBeeld Tammy van Nerum

Plein
"Het Frederiksplein is een kleine oase in de drukte om te chillen en te kletsen."

Geheim adresje
"Als ik iets moois wil voor een feestje, ga ik naar vintagewinkel Mooizo in de Nieuwe Leliestraat. Als je vertelt wat je zoekt, trekken ze altijd de perfecte outfit uit het rek."

Mooizo Beeld Tammy van Nerum
MooizoBeeld Tammy van Nerum

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden