Liquidatieproces: 'Raar' gedraai van officier

Het liquidatieproces in de bunker. Staand achteraan officier Betty Wind, tegenover haar, zittend vooraan, advocaat Nico Meijering. Tekening ANP

Aanklaagster Betty Wind en kroongetuige Peter la Serpe werden in de grote liquidatiezaak een dag lang doorgezaagd. Hebben de recherche en Wind de getuige informatie 'gevoerd'? Bevredigende antwoorden bleven uit.

Doorgaans is ze, als spil in het vijfkoppige team officieren van justitie, in de positie ferm en streng op te treden, linksvoor in de zwaarbeveiligde rechtszaal van de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp. Dat was gisteren anders, toen ze urenlang zelf werd bestookt met kritische vragen van rechtbank en verdediging - voor een publieke tribune die lang niet meer zo druk bevolkt was geweest. Het was geen prettig gezicht: alle partijen lieten aanklaagster Betty Wind spartelen; rechtbankvoorzitter Frits Lauwaars liet de ene sneer op de andere volgen. Hoe kon de officier zo blijven draaien? Antwoorden die het debat konden sussen, had ze niet.

Officier Wind had zichzelf in een netelige positie gemanoeuvreerd.

De verdediging had begin oktober, onder aanvoering van advocaat Nico Meijering, een reeks aanwijzingen opgesomd waaruit bleek dat kroongetuige Peter la Serpe 'daderinformatie' was 'gevoerd': informatie waarvan alleen een direct betrokkene bij de moord op hasjhandelaar Kees Houtman weet kon hebben. Zo moest de getuige zijn verteld dat één van de auto's van Houtman anders stond geparkeerd dan hij aanvankelijk had gezegd en was hem kennelijk gezegd dat op de 'plaats delict' geen hulzen van patronen uit een kalasjnikov waren gevonden, hoewel La Serpe zegt daarmee te hebben geschoten. Op 12 oktober had Wind een opmerkelijk proces-verbaal overgelegd, waarmee ze het vuur juist aanwakkerde, in plaats van het te blussen.
Wind schreef in haar stuk dat ze zich niet kon herinneren de getuige de informatie te hebben toegespeeld, maar dat ze tot de conclusie was gekomen dat zij de schuldige moest zijn geweest. Haar redenering klonk eenvoudig: de getuige had in een verhoor gezegd informatie van 'de officier' te hebben gekregen, in 'justitiegesprekken', en Wind was naar haar beste weten de enige officier die bedoeld kon zijn. Ze had rond de verhoren op 10 mei en 16 mei 2007 twee korte, informele gesprekjes met de getuige gevoerd, en moest daarin per ongeluk met informatie hebben gestrooid, waarmee de getuige zijn verhaal aan de inhoud van het strafdossier had aangepast.

Gistermorgen was alles ineens weer anders. Wind had de opnamen van La Serpes verhoor nog eens laten naluisteren, waarin hij over de 'justitiegesprekken' had gesproken. Wat bleek: de kroongetuige had niet gesproken over informatie van 'de officier', maar van 'de CIE', de Criminele Inlichtingeneenheid: de geheime dienst van de recherche, die uitvoerig met de getuige sprak. 'Justitiegesprekken' moest zijn: 'CIE-gesprekken'. Met die nieuwe wetenschap had Wind 'geen concrete aanknopingspunten meer om aan te nemen dat ik degene ben die de informatie heeft verstrekt'.

Verbazing alom. Rechtbankvoorzitter Frits Lauwaars beperkte zich eerst nog tot de opmerking dat Winds eerdere conclusies in dat 'ambtsedige proces-verbaal' van 12 oktober 'een beetje op zand waren gebouwd', maar scherpte zijn toon later aan. Hij 'kon zich moeilijk voorstellen dat de officier zo lichtvaardig conclusies had getrokken' in een proces-verbaal dat, achteraf bezien, 'nergens op sloeg'. ''Dat verbaal wordt steeds raarder.''

De voorzitter maande het team van aanklagers zo snel mogelijk uit te zoeken wie dan wel die informatie aan La Serpe heeft gegeven, als dat tenminste is gebeurd. Lauwaars begreep niet waarom justitie niet al lang een diepgravend onderzoek is begonnen, parallel aan het onderzoek dat de rechtbank zelf laat doen, en waarin een trits rechercheurs als getuige wordt gehoord.

Wind vertelde dat de omstreden verhoren van La Serpe momenteel onder grote tijdsdruk opnieuw letterlijk worden uitgewerkt, maar dat ze in het verhoren van de rechercheurs gelijk wilde optrekken met verdediging en rechtbank, juist om niet het verwijt te krijgen van 'achterkamertjesgesprekken'.

Na zo'n zes uur verhoren was niemand tevreden. Tijd om La Serpe te ondervragen. Die is heel wat beter gewend geraakt aan de verbale aanvallen. Hij verontschuldigde zich op cruciale vragen voor zijn gebrekkige geheugen, want hij kan zich niet herinneren dat rechercheurs of officieren van justitie hem hebben bijgestuurd. ''Zover ik weet, heb ik van niemand enige informatie gehad, op enig moment.'' Hij had aanklaagster Wind buiten de verhoren om een paar keer kort gesproken, ja. ''Een paar minuten. 'Goedemorgen.' 'Heb je goed geslapen?' 'Ben je er klaar voor?' Dát soort persoonlijke dingen hebben we besproken, maar niets inhoudelijks.''

De komende weken gaat het onderzoek naar de informatieverstrekking verder. Vandaag vragen advocaat Nico Meijering van 'moordmakelaar' Ali A. en raadsman Marnix van der Werf van 'wapenleverancier' Sjaak B. alvast om hun vrijlating. (PAUL VUGTS)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden