Liquidatieproces Passage: een overzicht 1993-2013

Het liquidatieproces Passage nadert zijn climax. Na bijna vier jaar procederen doet de rechtbank in Amsterdam dinsdag 29 januari uitspraak in de zaak. De rechtbank heeft in totaal 180 zittingsdagen aan het proces gespendeerd. Niet eerder in de Nederlandse geschiedenis duurde een strafproces zó lang. Een overzicht, van 1993 tot de recenste ontwikkelingen.

Paul Vugts
Sjaak B., Pinny S., Jesse R. en Mohammed 'Moppie' R. in de justitiebunker in Amsterdam-Osdorp. Beeld ANP
Sjaak B., Pinny S., Jesse R. en Mohammed 'Moppie' R. in de justitiebunker in Amsterdam-Osdorp.Beeld ANP

1993: Peter La Serpe leert Jesse R. kennen in Huis van Bewaring in Utrecht

periode daarna: La Serpe blijft met Jesse R. optrekken als ze allebei vrij zijn en chauffeert hem naar afspraken met criminelen, zegt hij.

2 november 2005: Moord op Kees Houtman. Volgens La Serpe is Jesse R. de moordenaar. Hijzelf 'geeft dekkingsvuur' met een kalasjnikov.

medio 2006: La Serpe loopt over naar de recherche en legt 'kluisverklaringen' af.

februari 2007: Drugshandelaar Nedim Imaç wordt geliquideerd. Een moordaanslag die La Serpe heeft voorspeld. Justitie neemt hem extra serieus.

maart 2007: Het OM sluit de overeenkomst met La Serpe die vanaf dat moment als kroongetuige optreedt. In ruil voor zijn verklaringen zal justitie niet zestien maar acht jaar celstraf tegen hem eisen.

april 2007: Arrestatie van de meeste verdachten, met name op
grond van La Serpes biecht.

januari 2009: La Serpe belt De Telegraaf met de mededeling dat hij vanwege een conflict over zijn getuigenbescherming 'niet langer wil samenwerken met het OM' en zijn getuigenissen wil staken.

9 februari 2009: Na twee jaar voorbereiding begint de inhoudelijke behandeling van het proces Passage.

mei 2009: Het conflict tussen justitie en de kroongetuige laait op. La Serpe weigert nog te spreken. De rechtbank roept het OM op een oplossing te zoeken.

oktober 2009: Commotie rond vermeend 'voeren' van informatie aan de kroongetuige door opsporingsambtenaren. Dat zou een doodzonde zijn. De rechtbank gelast onderzoek. Officier van justitie Betty Wind geeft toe dat zij dat moet hebben gedaan, maar trekt die 'bekentenis' later in.

1 februari 2010: De advocaten mogen twee 'anonieme bedreigde getuigen' inbrengen, die zeggen dat La Serpe nóg een moord pleegde. Dat zou de kroongetuige voor de recherche hebben verzwegen.

maart 2010: Opnieuw conflict tussen La Serpe en OM.

april 2010: La Serpe zegt een substantieel bedrag te krijgen voor zijn verklaringen, wat absoluut niet mag. Justitie onthult de kroongetuige 'een lening' te hebben beloofd om een nieuw leven te beginnen en ziet daarin geen problem.

25 mei 2010: De verklaringen van de 'anonieme bedreigde getuige' Q5 zorgen voor ophef. Die zegt gesprekken over moordplannen te hebben opgevangen tussen Holleeder en Ali A. in de Rotterdamse Baja Beach Club.

27 augustus 2010: Dino Soerel wordt na een jarenlange vlucht gearresteerd in een studentikoos aandoend appartement aan Rozengracht. De rechtbank besluit uiteindelijk zijn zaak in het proces te schuiven.

18 oktober 2010: De rechtbank besluit dat beweerd wapenhandelaar Sjaak B. zijn zaak verder in vrijheid mag afwachten.

9 december 2010: Jesse R. legt voor het eerst een bescheiden verklaring af. Hij onderschrijft de getuigenissen van F1 en F3: La Serpe schoot hasjhandelaar Gerrie Bethlehem dood. Concrete vragen ontwijkt hij, tot ergenis van rechtbankvoorzitter Frits Lauwaars.

mei 2011: Nieuwe getuige H.W zegt dat Moppie R. en drugshandelaar Henk Rommy hem 'ontspannen en soms opschepperig' hebben verteld over de drie moordzaken in 1993.

juni 2011: De verdediging voert steeds meer getuigen aan die het verhaal over de moord door La Serpe op Gerrie Bethlehem bevestigen. Het OM stelt dat de getuigen zijn geïnstrueerd, wat de advocaten kwaad maakt.

3 oktober 2011: La Serpe onthult dat hij al in 2006 een geheimgehouden verklaring heeft afgelegd over de rol van Willem Holleeder bij liquidaties. Justitie heeft hem toegestaan te zwijgen, uit angst dat zijn familie gevaar zou lopen. Advocaat Nico Meijering spreekt van 'het dieptepunt in het proces'. 'Dit is een smeerboel. We zitten in de aftiteling van de film, nu blijkt de hoofpersoon vanaf de openingsscène gelogen te hebben.'

1 november 2011: Volgens jusititie is geen van de verdachten geschaad door het eerdere zwijgen van de kroongetuige over Holleeder. Het zou ethisch onverantwoord zijn geweest La Serpe te dwingen over Holleeder te spreken, vindt aanklaagster Wind.

27 januari 2012: Holleeder wordt na het uitzitten van tweederde van zijn straf voor afpersingen vrijgelaten uit de gevangenis.

18 maart 2012: NOS meldt dat La Serpe 1,4 miljoen 'renteloze lening' krijgt voor zijn verklaringen. De advocaten staan weer op hun achterste benen. Het OM ontkent verklaringen te hebben gekocht.

29 maart 2012: La Serpe komt weer eens met 'bewijs' dat het OM hem heeft 'bedrogen en afgeperst'. Hij schermt met geluidsopnamen van gesprekken met een officier van justitie waaruit dat zou blijken.

12 april 2012: De vijf aanklagers krijgen een gevoelige dreun te verwerken. De rechtbank vindt het bewijs tegen hoofdverdachte Dino Soerel te mager en heft zijn voorlopige hechtenis op, zoals advocaat Meijering had gevraagd.

25 april 2012: Op de laatste dag van het requisitoir formuleert het OM de strafeisen. Voor zes verdachten, waaronder Dino Soerel, wordt levenslang geëist.

7 juni 2012: OM blijkt La Serpe te hebben vrijgelaten. Dit tot verontwaardiging van de verdediging.

24 september 2012: Medewerkers van justitie vinden documenten op de laptop van La Serpe waarin hij stelt zijn hele biecht gelogen te hebben. Hij verklaart later dit te hebben geschreven om zich te verdedigen als het OM zijn deal zou verbreken. De documenten zijn onzin, vertelt hij, niet zijn biecht.

12 november 2012: De rechtbank geeft de verdachten die dat willen het laatste woord. Kroongetuige La Serpe sluit de rij. Hij vond het proces 'zwaarder en moeilijker' dan verwacht. 'Ik had niet kunnen vermoeden wat voor vuiligheid ik over me heen zou krijgen en in welke mate ik door het slijk gehaald zou worden gehaald.'

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden