Update

Liquidatieproces in stormachtige fase

Het Amsterdamse liquidatieproces is opnieuw in een stormachtige fase beland. En opnieuw is de kroongetuige van het Openbaar Ministerie (OM), Peter la S., de bron van de ontstane onrust. Samen met, in de ogen van de in het megaproces betrokken advocaten, het OM.

De bunker in Osdorp waar het liquidatieproces plaatsvindt. © ANP

Begin deze maand verraste La S. met enkele summiere verklaringen over Willem Holleeder, waarin deze werd neergezet als opdrachtgever van enkele van de liquidaties. Holleeder is geen verdachte in Passage, maar zijn naam duikt in het zeer omvangrijke dossier veelvuldig op. Sinds de kroongetuige over hem is komen te spreken, waart zijn geest in de zittingszaal van de gerechtsbunker rond.

La S. blijkt in 2006 over Holleeder te hebben verklaard tegenover zijn verhoorders, rechercheurs van de Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE). Hij wilde die - overigens eveneens tamelijk summiere - verklaringen in de kluis en dus buiten het dossier houden, omdat hij het belasten van Holleeder te riskant vond. CIE-officier van justitie Sander de Haas honoreerde die wens. De Haas onderhandelde destijds over de kroongetuigendeal die het OM met La S. heeft gesloten.

Een van de kernvoorwaarden was dat La S. alles zou vertellen wat hij over de diverse verdachten wist. De raadslieden van diverse Passageverdachten menen dat, nu bekend is geworden dat de getuigenis over Holleeder in de kluis is gebleven, daar geen sprake van is. Advocaat Nico Meijering zei dinsdag zelfs dat Passage tot dusver 'een schijnproces' is geweest. Hij vuurde tientallen vragen af op de officieren van justitie die zijn belast met de behandeling van de zaak ter zitting. Die officieren wisten overigens tot voor kort ook niet dat La S. over Holleeder heeft verklaard, zij werden er evenzeer door verrast als de advocaten en de rechtbank.


Niettemin scharen zij zich achter de handelwijze van hun collega De Haas. De wens van La S. om de Holleederverklaringen niet te openbaren, moest gerespecteerd worden, omdat het 'niet ethisch' zou zijn geweest een voor zijn veiligheid vrezende La S. tot verklaren te dwingen. De uitlatingen over Holleeder bevatten overigens niets ontlastends voor de Passage-verdachten, aldus het OM.

Het debat over de kwestie wordt voortgezet op 1 november, onder meer aan de hand van een getuigenverhoor van officier De Haas.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden