Liquidatieproces: drie keer levenslang, acht jaar voor kroongetuige La S.

In het Amsterdamse liquidatieproces Passage heeft de rechtbank dinsdag aan drie verdachten een levenslange gevangenisstraf opgelegd. Eén verdachte kreeg de maximale tijdelijke straf, 30 jaar cel. Het OM gaat in beroep tegen de veroordelingen van twee andere verdachten.

Redactie
null Beeld anp
Beeld anp

De levenslange celstraffen zijn voor Jesse R., Mohamed R. en Siegfried S. Volgens de rechter zijn ze schuldig aan meerdere liquidaties in de onderwereld. Jesse R. spant daarbij de kroon: de rechtbank verklaarde bewezen dat hij bij zes moorden en twee moordpogingen betrokken is geweest en een moord heeft uitgelokt. Hij gaat in hoger beroep. 'Met levenslang hebben we niets te verliezen', zei zijn advocaat Sander Janssen. Ook Mohamed R. gaat in beroep.

Kroongetuige Peter la S. heeft acht jaar gevangenisstraf opgelegd gekregen. Dat is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie. Het OM heeft La S. die eis (de helft van de oorspronkelijke) toegezegd, in ruil voor de verklaringen van de getuige tegen de andere verdachten in het proces.

Het Openbaar Ministerie (OM) legt zich niet neer bij de vrijspraken van Ali A. en Dino S. waar het gaat om liquidaties. Het OM had levenslang geëist. Wel kregen ze voor ondergeschikte feiten respectievelijk 1,5 jaar en 6 maanden opgelegd. 'Het gat is te groot tussen wat wij hebben geëist en wat de rechtbank heeft opgelegd', aldus het OM.

'Huurmoordenaar'
Jesse R. is volgens de rechtbank betrokken bij zes moorden en een aantal pogingen daartoe. De rechtbank zegt dat hij van jongs af aan naar een carrière in de criminaliteit streefde. Siegfried S. is bestempeld als een 'huurmoordenaar in de ware zin van het woord'. Hij heeft al vele veroordelingen op zijn naam staan. Mohamed R. heeft volgens de rechtbank 'zijn leven gewijd aan het plegen van zware strafbare feiten'.

Tegen Fred R. was ook levenslang geëist, maar de rechtbank legde hem 30 jaar op. Er is 'geen enkel vertrouwen dat hij zich ontwikkelt tot een nette burger', zei de rechtbank over hem.

'Opgelucht'
Nico Meijering, advocaat van Dino S. en Ali A., zei dinsdag na afloop van de uitspraak 'opgelucht' te zijn over het oordeel van de rechtbank over zijn cliënten. 'Het is de beloning voor 6 jaar hard werken, in de overtuiging dat zij onschuldig zijn. Het zijn misschien geen koorknapen, maar met liquidaties hebben ze niets te maken.'

Meijering vindt dat de rechtbank niet ver genoeg is gegaan met haar kritiek op kroongetuige Peter la S. 'Maar er zijn beslist kritische noten gekraakt over zijn betrouwbaarheid', aldus de raadsman. De rechter had die kritiek tot uiting moeten laten komen in de bruikbaarheid van de verklaringen, vindt Meijering.

'Zonder hulp van de kroongetuige waren we nooit achter deze groepering gekomen', zei het OM. 'De deal is oké, de betrouwbaarheid van de verklaringen is oké.' Het OM meent nog altijd dat de achtergehouden verklaringen van La S. geheim moesten blijven omdat ze onderdeel waren van de onderhandelingen met de kroongetuige.

Strenger
In twee gevallen was de rechtbank strenger dan het OM had gevraagd: Freek S., voor wie vrijspraak was geëist, krijgt zes jaar celstraf. De rechtbank acht wél bewezen dat hij de moordenaars doelbewust naar Amsterdamse sportschoolhouder Tonny van Maurik chauffeerde, waarna die hem doodschoten op een parkeerplaats. Schutter Nanpaul de B. krijgt niet de gevraagde acht jaar, maar tien jaar celstraf.

Pinny S. kreeg 12 jaar opgelegd, wegens de opdracht voor de moord op haar gewezen minnaar Van Maurik. Dat was ook de eis van het OM.

(VLNR) Rechter Frits Lauwaars, advocaat Nico Meijering, verdachten Dino S., Marnix van de W., Pinny S. en advocaat Stijn Franken in de extra beveiligde rechtbank bij aanvang van de uitspraak in het Amsterdamse liquidatieproces Passage. Beeld ANP
(VLNR) Rechter Frits Lauwaars, advocaat Nico Meijering, verdachten Dino S., Marnix van de W., Pinny S. en advocaat Stijn Franken in de extra beveiligde rechtbank bij aanvang van de uitspraak in het Amsterdamse liquidatieproces Passage.Beeld ANP

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden