Liquidatieproces: advocaten hebben verrassing

Rechtbankvoorzitter Fris Lauwaars (rechts) vraagt zich af met wat voor 'verrassing' vier advocaten gaan komen aanstaande maandag. Foto ANP Beeld
Rechtbankvoorzitter Fris Lauwaars (rechts) vraagt zich af met wat voor 'verrassing' vier advocaten gaan komen aanstaande maandag. Foto ANP

AMSTERDAM - Na veel gedoe omtrent een mislukte poging de rechtbank weg te sturen, werd de liquidatiezaak hervat - maar er is nieuwe onrust op komst. Vier advocaten kondigen een verrassing aan voor maandag.

Als de Amsterdamse liquidatiezaak zou zijn te bezien als een film van overigens sterk wisselende kwaliteit, dan eindigde de scène van donderdag met een onvervalste cliffhanger. De advocaten van Ali A., Jesse R. en Sjaak B. kondigden aan maandag met een mededeling te komen die het proces op zijn kop zal zetten. Het gaat om 'iets dat al langer speelt, maar vanaf maandag hoe dan ook invloed zal hebben op de verdere planning van het proces'. Daar liet het kwartet raadslieden het zo'n beetje bij, zelfs in de wandelgangen, al kreeg rechtbankvoorzitter Frits Lauwaars nog 'een volmondig ja' op zijn vraag of de mededeling 'van belang is voor alle zaken'.

Komt de verdediging met een eigen getuige uit het milieu die de verklaringen van kroongetuige Peter la Serpe zal torpederen? Gaat het voortvluchtige kopstuk Dino Soerel zich melden, de ontbrekende hoofdverdachte in het proces, tevens cliënt van enkele van de advocaten die de verrassing aankondigden? Nadere vragen bleven onbeantwoord.

Rechtbankvoorzitter Lauwaars probeerde het nog met wat omtrekkende bewegingen, maar de advocaten bleven stellig: ze hadden dolgraag gisteren hun onthulling gedaan, maar het blijkt helaas niet voor maandag te regelen. Tijd voor een lang weekend vol speculaties.

Zo eindigde een dag in raadsels, die was begonnen met inkijkjes in het 'versluierende' taaltje dat de hoofdverdachten in de liquidatiezaak er op nahielden - en dat best grappig zou zijn als het niet direct of indirect over moorden was gegaan. De aanwezigen in de bunker in Osdorp leerden dat met het codewoord 'broekhoest' iets met geld werd aangeduid; en dat Jesse R. ook volgens de moeder van Fred Ros best een aardige jongen is, maar dat het 'alleen jammer is dat hij iedereen neerschiet'.

Kroongetuige La Serpe kwam zijn verklaringen toelichten waarin de aanklagers bewijs zien dat de hoofdverdachten vanaf 2001 zeker zeven jaar een 'criminele organisatie vormden, met het plegen van moorden als oogmerk'. Zo herhaalde hij dat Jesse R. hem 'in 2001 of 2002' trots had verteld dat hij 'Cor mocht doen' (Heinekenontvoerder Cor van Hout mocht liquideren) voor 500.000 gulden. ''Jesse was er trots op dat hij die opdracht had gekregen. Hij zei dat het goed was voor zijn carrière en dat hij nu de power van Willem Holleeder achter zich had.'' Cor van Hout werd in januari 2003 doodgeschoten in Amstelveen, volgens de kroongetuige door Sjaak B., met hulp Fred Ros en in opdracht van Jesse R.

La Serpe had de recherche ook al verteld dat de groep de gewezen voorzitter Nedim Imaç van voetbalclub Türkiyemspor wilde doodschieten bij het restaurant Bir Bey, dat hij frequenteerde - twee jaar voordat Imaç inderdaad werd geliquideerd, en inderdaad voor Bir Bey. Jesse R. poseerde, nog steeds volgens La Serpe, in 2002 eens naast het hoofd van een hasjhandelaar, dat 'dik en opgezet' was omdat Jesse hem even daarvoor had doodgeschoten.

De kroongetuige legde de procedures uit met allemaal verschillende gsm's van medeverdachten, die waren voorzien van stickertjes die aangaven voor contact met welke anderen die telefoons exclusief moesten worden gebruikt. La Serpe legde uit hoe dat dan ging: alle andere telefoons uitzetten en uit elkaar halen, zeker twee zendmasten verder rijden, de bewuste telefoon in elkaar zetten, bellen of sms'en, de telefoon weer onklaar maken, zeker twee masten verder rijden en de andere telefoon(s) weer activeren. Vaste afspraken over verblijfplaatsen, te gebruiken auto's of wapens waren er niet echt, dat ging meer ad hoc.

Het waren allemaal openbaringen die verloren gingen in de gedachten over de verrassing die de rechtbank en justitie maandag te wachten staat. (PAUL VUGTS)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden