Liquidatiedoelwit El B. weer vervolgd voor wapenbezit

De 23-jarige crimineel A. el B. op wie in 2016 een aanslag was gepleegd in Diemen en die zich vervolgens had bewapend - wat hem vijf maanden cel opleverde - wordt wéér vervolgd voor wapenbezit.

In het ouderlijk huis van El B. lag een doorgeladen pistool, waarvoor hij nu wordt vervolgd. Beeld Wikimedia
In het ouderlijk huis van El B. lag een doorgeladen pistool, waarvoor hij nu wordt vervolgd.Beeld Wikimedia

Ook kwam hij in beeld voor het voorbereiden van een liquidatie én bedreigde hij een agent.

De zwakbegaafde El B., behorend tot de Top 600 van gewelddadige criminelen, is bevriend met verscheidene criminelen die zijn verwikkeld in de onderwereldvete die al vele Amsterdamse criminelen het leven heeft gekost. Meerderen zitten in de cel voor het voorbereiden of plegen van moordaanslagen, andere vrienden zijn vermoord.

Dat hij zelf moet vrezen voor zijn leven, werd bevestigd toen hij op 1 juli 2016 op zijn scooter werd beschoten vanuit een auto, vlakbij zijn ouderlijk huis in Diemen. Hij bleef met geluk ongedeerd.

Onderduiken
Een maand daarna werd hij aangehouden nadat hij een geladen pistool had weggegooid. De vijf maanden cel die hij voor dat wapenbezit kreeg, heeft hij inmiddels uitgezeten. Hoewel hij de rechtbank had bezworen zo snel mogelijk te zullen onderduiken in het buitenland, vermoedt justitie dat hij in april in een gestolen BMW met valse kentekenplaten zat met crimineel Quincy S. - een illegaal in Nederland verblijvende Surinamer. In die auto was afluisterapparatuur geplaatst.

Mede op grond van afgeluisterde gesprekken is justitie er van overtuigd dat Quincy S. en nog een bekende Amsterdamse crimineel, Mike I., een moordaanslag voorbereidden op crimineel M. el J. uit de Diamantbuurt.

Die aanslag zou vervolgens zijn verijdeld doordat een arrestatieteam de gestolen BMW van de weg te haalde waarin S. en I. met een vuurwapen en mogelijke vermommingen op weg waren naar de woning van hun doelwit in Almere.

Kleine pipa
Op dat moment zat El B. alweer in de cel. Hij was op 25 mei opgehaald omdat hij nog een taakstraf moest uitvoeren. Hij ontstak in woede, want hij zou net op vakantie gaan.

"Je gaat zien als ik terug ben, dan beloof ik je dat je gaat zien," riep El B. onder meer tegen een van de agenten die hem kwamen halen. "Jullie hebben ook collega's, dan kom ik met mijn collega's. Met je kleine pipa (pistool), dat is niks. Kom met kalasjnikovs, dan ga ik je laten zien met wat wij komen. Je hebt toch een vrouw en een kind? Wacht maar ik doorzeef je hele woning. Kogels komen van alle kanten." Sindsdien zit El B. in de cel.

Na zijn aanhouding, en nadat Quincy S. met zijn wapen was gepakt, doorzocht de recherche ook het ouderlijk huis van El B. Daar lag een doorgeladen pistool, waarvoor hij nu wordt vervolgd - alsmede voor dat bedreigen van de politieman. Of hij zich voor het voorbereiden van de liquidatie van El J. moet verantwoorden, is nog onduidelijk.

Rechtmatig
De rechtbank hield zijn zaak woensdag aan omdat El B.'s advocaat pas drie dagen voor de zitting belangrijke stukken had ontvangen.

"Mijn cliënt zit al drie maanden vast en dan krijg ik die stukken zo laat dat ik die niet meer met hem kan bespreken," zegt raadsvrouw Annemarie van der Velden. "Hij weet niet eens dat hij met de voorbereiding van een liquidatie in verband wordt gebracht. Het is mij ook onduidelijk waarom de politie zijn ouderlijk huis doorzocht in juni, terwijl hij in april voor het laatst in beeld was. Het is de vraag of dat rechtmatig is."

De zaak gaat op 1 november verder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden