Liquidatie Montenegrijn blijft onbestraft

Het gerechtshof in Den Haag heeft vandaag de 54-jarige Milos 'Bato' P. vrijgesproken van betrokkenheid bij de liquidatie van de Montenegrijnse crimineel Srdjan Miranovic. De 41-jarige Miranovic werd in januari 2006 in Podgorica, de hoofdstad van Montenegro, doodgeschoten. P. kreeg eerder 15 jaar cel voor zijn aandeel in het moordcomplot, maar volgens het hof ontbreekt het aan bewijs.

Het hof sprak P. ook vrij van een trits andere geweldsmisdrijven, waaronder de poging tot moord op de Nederlandse xtc-handelaar Ronald van E. Het hof legde P. wel een straf op van 4 jaar voor het uitlokken van een schietpartij in Servië.

De liquidatiepoging op Van E. werd door de rechtbank al niet bewezen geacht. Dat gold ook voor de moord op Erwin Tra, in 1993 in Amsterdam. Alle feiten behoren tot een lijvig dossier (codenaam Pampus) dat justitie tegen 'Bato' opbouwde, waarin slechts met moeite bewijs kon worden vergaard. 'Bato' staat te boek als een sleutelfiguur in de vaak zeer gewelddadige Joegomaffia in Nederland, die tot dusver moeilijk aan te pakken is gebleken.

In de zaak-Miranovic is ook Willem Holleeder verdachte geweest, maar tot een strafzaak tegen hem is het niet gekomen. Holleeders Bosnische kompaan Maruf M. ging eerder al vrijuit wegens gebrek aan bewijs. In februari van dit jaar arresteerde de Spaanse politie in Valencia de Serviër Luka Bojovic, die volgens justitie eveneens betrokken is bij het moordcomplot tegen Miranovic, maar zijn zaak is geseponeerd. In eigen land wordt Bojovic verdacht van de moord op de Servische premier Zoran Djindjic in 2003.

Milos P. werd in 1998 in Amsterdam zelf beschoten en raakte gewond. De vermeende schutter werd gepakt, maar ook hij ging na een rechtszaak vrijuit. Volgens het Haagse hof heeft P. wraak willen nemen. Toen de naar Bosnië gevluchte schutter onvindbaar bleek, werden plannen gesmeed om dan maar diens broer te grazen te nemen. Deze man werd uiteindelijk in zijn been geschoten.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden