Lintjesregen: de nieuwe ridders en officieren van Amsterdam

In de Nieuwe Kerk kregen vandaag de nieuwe ridders en officieren van Amsterdam hun lintje opgespeld. Van varkensredder tot buddy, van hoogleraar tot predikant.

Sjoukje Rullman en Peter Prins, twee van de lintjesdragers. Beeld Rink Hof/Jean-Pierre Jans

Vrijwilligers en vakmensen. Vandaag kregen 54 Amsterdammers die zich inzetten voor de samenleving een lintje. Twee van hen mogen zich Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw noemen, de hoogste onderscheiding.
Cardioloog Freek Verheugt ontwikkelde een nieuw antistollingsmiddel in de cardiologie en hoogleraar gebarentaal Anne Baker kreeg haar lintje voor de standaardisering van de gebarentaallexicon.

In totaal is in Amsterdam aan negentien vrouwen en 35 mannen een lintje toegekend. Dat is iets meer dan vorig jaar, toen 49 Amsterdammers een onderscheiding ontvingen.

Harry Donga
Predikant van de Lutherse Gemeente Amsterdam
Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Harry Donga is 41 jaar lang met enorm veel plezier predikant geweest in de Oude Lutherse Kerk op het Spui. Daarvoor studeerde hij theologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is nog steeds actief binnen de Evangelisch Lutherse Gemeente, bij diensten, begrafenissen, bruiloften en bestuurswerk.

Lex van Drooge
Bestuurder Jaap Edenbaan
Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
In 2008 was Lex van Drooge het gemeenteraadslid met de meeste nevenfuncties. Van Drooge is een druk man. Zo is hij onder meer bestuurder van de Jaap Edenbaan en bij wielerbaan Velodrome. Afgelopen jaar stopte hij als gemeenteraadslid in Amsterdam, waar hij acht jaar het CDA vertegenwoordigde.

Theo Doreleijers
Hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie
Officier in de Orde van Oranje-Nassau
Veertig jaar lang was Theo Doreleijers verbonden aan de Vrije Universiteit als hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie. Hij behandelde duizenden kinderen met psychische problemen. Hij was opleider bij het academische centrum Bascule, voor kinder- en jeugdpsychiatrie in onder meer Amsterdam en een graag geziene gast bij talkshows als Pauw & Witteman.

Heleen Terwijn
Oprichter IMC Weekendscholen
Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
In 1998 richtte psycholoog Heleen Terwijn de IMC Weekendschool op, voor kinderen uit sociaaleconomische achterstandswijken die meer willen leren. Terwijn biedt nu die mogelijkheid voor kinderen van tien tot veertien jaar. Op zondag geven gastdocenten vakken als journalistiek, ondernemen en sterrenkunde.

Piet Klok
Vrijwilliger bij stichting Burenhulp Oud-West
Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Als je er als bewoners van Oud-West niet helemaal zelf meer uitkomt, kan het zomaar zo zijn dat Piet Klok op je stoep staat. Met stichting Burenhulp helpt hij samen met andere vrijwilligers buurtbewoners met dagelijkse zaken. Meegaan naar de dokter, een handje helpen bij de verhuizing of het uitlaten van de hond.

Dafne Westerhof
Dierenbeschermer
Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Het communicatiebureau dat Westerhof had in de P.C. Hooftstraat vervulde niet al haar wensen. In 1995 vertrok ze naar Amstelveen om daarin een oude boerderij een opvang op te zetten voor dieren uit de bio-industrie: Het Beloofde Varkensland, waar ze met vrijwilligers tientallen varkens en ossen verzorgt. Ze was de eerste die een varkentje onder volledige narcose liet steriliseren.

Paul Haenen
Stemacteur en presentator
Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
Zijn Margreet Dolman is legendarisch, zo ook zijn Dominee Gremdaat. Velen zijn opgegroeid met zijn vertolking van Bert (van Ernie) in Sesamstraat. Zijn stem is in vele tekenfilms te horen. Paul Haenen begon als radiomaker en presenteerde programma's als Haenen in de nacht. Hij maakt theaterprogramma's, is toneelschrijver en geeft het blad Mens & gevoelens uit.

Peter Prins
Buddy van mensen met aids
Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Toen in de jaren tachtig veel van zijn vrienden in New York aan aids stierven, besloot Peter Prins zich in Nederland in te gaan zetten uit solidariteit met de homogemeenschap. Hij werd buddy van de in 1984 opgerichte Schorer Buddyzorg en begeleidde in 25 jaar zo'n twintig cliënten tot aan hun sterfbed. Hij zette thee, bood een luisterend oor en bleef bij ze tot hun dood.

Sjoukje Rullman
Gepensioneerd kortgedingrechter
Officier in de Orde van Oranje-Nassau
Ze kwam een keer midden in de nacht voor een zaak uit haar bed, zo betrokken was Sjoukje Rullmann bij haar werk als kortgedingrechter. Twee partijen in de woonkamer, haar man zette koffie. Inmiddels is ze met pensioen, maar de afgelopen jaren leidde ze veel spraakmakende zaken: van vechtscheidingen tot leden van het Koninklijk Huis die de publicatie van foto's wilden verbieden.

54 lintjes

Burgemeester Eberhard van der Laan speldde in de Nieuwe Kerk de gelukkigen een lintje op de borst. Vijf van hen krijgen hun lintje op een ander tijdstip of in een andere gemeente. De meesten werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Dit jaar waren dat er 32.

Vijftien mannen en vrouwen mogen zich Ridder in de Orde van Oranje Nassau noemen en vijf zijn vanaf vandaag Officier in de Orde van Oranje-Nassau. In totaal werden dit jaar in Nederland 3140 lintjes uitgedeeld, tegen 3016 vorig jaar.
Paul Haenen Beeld anp
Dafne Westerhof Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden