Overzicht

Lintjesregen 2015: de nieuwe ridders en officieren van Amsterdam

In de Nieuwe Kerk kregen 46 Amsterdammers vanochtend een koninklijke onderscheiding tijdens de jaarlijkse lintjesregen. Mensen met uiteenlopende verhalen. Opvallend detail: dit jaar kregen voor het eerst meer vrouwen dan mannen een lintje. De hoogste onderscheiding ging naar Hanneke de Haes.

Boris van der Spek
Met de klok mee (vanaf linksboven): Frans Monsma, Oscar Hammerstein, Djoeke Wessing en Tijmen van Grootheest. Beeld Jean-Pierre Jans, Nynke Thien, Dingena Mol en Frank Kromer
Met de klok mee (vanaf linksboven): Frans Monsma, Oscar Hammerstein, Djoeke Wessing en Tijmen van Grootheest.Beeld Jean-Pierre Jans, Nynke Thien, Dingena Mol en Frank Kromer

Het is een fraaie traditie aan de vooravond van Koningsdag: de lintjesregen waarbij mensen die wat hebben betekend voor de samenleving in het zonnetje worden gezet. Ze krijgen iets terug voor al het harde werk dat ze hebben geleverd als vrijwilliger of in hun vak. We lichten een aantal van hen uit.

Djoeke Wessing: de vrouw van de Negen Straatjes
Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Het was begin jaren negentig dat Djoeke Wessing uit het raam van haar winkel in de Huidenstraat keek en dacht: dit kan beter. Ze bundelde de krachten van alle ondernemers in de straatjes in de buurt, kwam met de naam de Negen Straatjes, en vandaag de dag is dit gebied bekend als een van de meest karakteristieke en levendige plekken van Amsterdam.

Frans Monsma: Voorloper in de gayscene
Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
Amsterdam heeft een levendige gay uitgaansscene, maar dit is niet altijd zo geweest. Frans Monsma creëerde in de jaren tachtig met April en Havana in de Reguliersdwarsstraat nieuwe uitgaansplekken voor homo's, en gebruikte daarnaast zijn netwerk om de homoscene te ­informeren over aids toen er nog niet veel bekend was over de ziekte.

Oscar Hammerstein: Persoonlijk boek over hiv
Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
Oscar Hammerstein heeft een turbulent leven. Hij schreef er een boek over, waarin hij ook vertelt over zijn besmetting met hiv. Hij kocht peperdure illegale medicijnen in de Verenigde Staten en leeft nog, waar veel van zijn vrienden overleden. Hammerstein is tevens voorzitter van het Staetshuys Fonds, een stichting die jonge zang- en muziektalenten ondersteunt.

Tijmen van Grootheest: gezicht van de Gerrit Rietveld Academie
Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
De Andreaspenning kreeg hij in 2014 voor zijn verdiensten voor de stad Amsterdam. Hij ging destijds met pensioen na vijftien jaar directeur te zijn geweest van de Gerrit Rietveld Academie. Daarvoor werkte hij als hoofd van de afdeling beeldende kunst, architectuur en vormgeving op het ministerie van Cultuur, en als hoofd communicatie bij het Stedelijk Museum.

Piet de Bake: de man van kinderparadijs 't Landje
Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Piet de Bake is oprichter en beheerder van 't Landje in het Rembrandtpark. Al veertig jaar is het een plek waar kinderen graag komen. Hutten bouwen, klussen, spelen en samenzijn, daar gaat het om. Kinderen kunnen er ook dieren verzorgen, tafelvoetballen, op een vlot varen - kortom: ze kunnen er kind zijn. 't Landje is een afspiegeling van Amsterdam: de Oud-Zuidkinderen spelen er heerlijk samen met kinderen uit Nieuw-West.

Laurens Winkel: topwetenschapper
Officier in de Orde van Oranje-Nassau
In 1993 werd Laurens Winkel benoemd tot hoogleraar historische ontwikkeling van het recht aan de Erasmus Universiteit. Daarvoor was hij zeventien jaar werkzaam geweest aan de UvA op de rechtenfaculteit. In 1995 won hij de belangrijkste prijs op het gebied van wetenschapsgeschiedenis: de Sarton-medaille van de Universiteit van Gent. Winkel is met emeritaat.

Ronnie Eisenmann: de stem van de Joodse gemeenschap
Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
Ten tijde van de discussie over onverdoofd ritueel slachten sprak advocaat Ronnie Eisenmann namens de Joodse gemeenschap in Nederland. De huidig fractievoorzitter van VVD in Amsterdam-Zuid was eerder voorzitter van de Joodse Gemeente Amsterdam. Hij zit ook in het dagelijks bestuur van het Centrum Informatie en Documentatie Israël.

Marjan Boot: koningin van de toegepaste kunst
Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
Maar liefst 33 jaar was kunsthistoricus Marjan Boot conservator, vanaf 1996 voor het Stedelijk Museum en daarvoor in het Gemeentemuseum Den Haag. Haar specialiteit ligt bij de toegepaste kunst, en dit wist ze ook in het herbouwde Stedelijk ­Museum een plekje te geven. In 2014 nam ze ­afscheid, een scala aan artikelen en catalogi nalatend.

Hanneke de Haes: Alles voor de patiënt
Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw
Hanneke de Haes, hoogleraar medische psychologie, heeft zich altijd sterk gemaakt voor een goede communicatie tussen arts en patiënt. De kwaliteit van leven van haar patiënten stond voorop. Ze zorgde ervoor dat medische psychologie een belangrijkere rol kreeg binnen de geneeskunde. Twintig jaar stond ze aan het hoofd van de afdeling medische psychologie in het Academisch Medisch Centrum. De Haes is nu hoogleraar medische psychologie aan de Universiteit van Amsterdam.

undefined

Kunsthistoricus Marjan Boot nam in 2014 afscheid van het Stedelijk, een scala aan artikelen en catalogi nalatend. Beeld Stedelijk
Kunsthistoricus Marjan Boot nam in 2014 afscheid van het Stedelijk, een scala aan artikelen en catalogi nalatend.Beeld Stedelijk
Advocaat Ronnie Eisenmann, de stem van de Joodse gemeenschap Beeld Het Parool
Advocaat Ronnie Eisenmann, de stem van de Joodse gemeenschapBeeld Het Parool
Jan Slagter, oprichter van omroep Max, kreeg een lintje uit handen van Charlie Aptroot, burgemeester van Zoetermeer. Beeld ANP
Jan Slagter, oprichter van omroep Max, kreeg een lintje uit handen van Charlie Aptroot, burgemeester van Zoetermeer.Beeld ANP
Jörgen Raymann kreeg zijn lintje uit handen van Annemarie Jorritsma, burgemeester van Almere. Beeld ANP
Jörgen Raymann kreeg zijn lintje uit handen van Annemarie Jorritsma, burgemeester van Almere.Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden