Lintjes voor Paul Haenen, Martin Gaus en Penney de Jager

Liefst 3155 mensen krijgen vandaag een lintje, 154 meer dan in 2013. De jaarlijkse lintjesregen daalt neer in Nederland op voornamelijk vrijwilligers en op een enkeling vanwege zijn of haar 'bijzondere verdiensten in de hoofdfunctie', zoals het ministerie van Binnenlandse Zaken liet weten. Ook enkele bekende Nederlanders werden onderscheiden.

Redactie
null Beeld anp
Beeld anp

Penney de Jager
Penney de Jager krijgt in de gemeente Stichtse Vecht een onderscheiding voor haar inzet voor ouderen en de dans in Nederland. Met dat laatste werd ze ook bekend; in de jaren 70 danste De Jager bij het programma TopPop als de artiesten zelf niet naar de studio konden komen om hun hit te zingen.

Paul Haenen
Cabaretier Paul Haenen krijgt vrijdag ook een lintje. Haenen staat bekend als journalist, schrijver, stemacteur, programmamaker, presentator en cabaretier. Hij sprak bijvoorbeeld de stemmen van Bert en Grover uit Sesamstraat in, en speelde onder andere het typetje Dominee Gremdaat, een personage dat in verscheidene radio- en tv-programma's opdook. Bovendien was hij de oprichter van het Betty Asfalt Complex, waar veel bekende cabaretiers debuteerden.

Sef Vergoossen
Voetbaltrainer Sef Vergoossen wordt onderscheiden omdat hij zich inzet voor sportactiviteiten voor mensen met een beperking en als oprichter van diverse stichtingen. Vergoossen is vooral bekend als trainer van legio clubs in voornamelijk Nederland. Hij won in 2000 de KNVB-beker met Roda JC, werd kampioen van België met Racing Genk in 2002 en kampioen van Nederland met PSV in 2008.

Eddy Verheijen
Een andere sporter die vrijdag benoemd wordt tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau is voormalig topschaatser Eddy Verheijen. Hij zet zich nog altijd in voor verschillende sporten en wordt daar nu voor beloond. Zijn hoogtijdagen als schaatser beleefde hij in de jaren 70, in zijn verdere carrière viel hij het meest op als chef de mission tijdens de Winterspelen van Turijn in 2006. Daar begeleidde hij onder meer zijn zoon Carl Verheijen, destijds eveneens een bekende schaatser.

Martin Gaus
In Lelystad krijgt dierenliefhebber Martin Gaus een lintje, omdat hij zich al tientallen jaren inzet om dierenleed tegen te gaan. Het grote publiek kent hem als tv-persoonlijkheid en schrijver. Gaus presenteerde de programma's Dierenmanieren en de Natte neuzen show.

Allen zijn benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Penney de Jager heeft een lintje ontvangen Beeld ANP
Penney de Jager heeft een lintje ontvangenBeeld ANP
Paul Haenen met zijn lintje Beeld anp
Paul Haenen met zijn lintjeBeeld anp
Ook denker des vaderlands Rene Gude kreeg vandaag een lintje Beeld ANP
Ook denker des vaderlands Rene Gude kreeg vandaag een lintjeBeeld ANP
null Beeld anp
Beeld anp

3533 voorstellen
In totaal werden er 3533 voorstellen ingediend om iemand te onderscheiden, in 3155 gevallen met positief resultaat. 15 mensen worden gedecoreerd in de Orde van de Nederlandse Leeuw, de rest krijgt een onderscheiding in de Orde van Oranje-Nassau. De Orde van de Nederlandse Leeuw is de oudste (1815) en hoogste civiele ridderorde in Nederland.

Er zijn verder meer mannen (2039) dan vrouwen (1116) onderscheiden, wonen de meeste onderscheidenen in Noord-Brabant (620) en zijn er 52 lintjes uitgedeeld in Caribisch Nederland.

null Beeld ANP
Beeld ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden