Update

Lintjes voor Gerard Joling en Jack van Gelder

Gerard Joling krijgt dit jaar een lintje van de koningin. De zanger en entertainer is benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De televisiepresentator zet zich ook in voor vele goede doelen, zoals onder meer de stichting Doen, Unicef en Ronald McDonald kinderfonds. Hij komt regelmatig in actie bij speciale inzamelingsacties en bezoekt kinderen in ziekenhuizen, laat het Kapittel voor de Civiele Orden weten.

Redactie
Presentator Jack van Gelder. Beeld anp
Presentator Jack van Gelder.Beeld anp

Ook striptekenaar Jan van Haasteren is benoemd tot ridder in de Orde van Oranje Nassau. Hij tekende onder meer de strips Bartje en Opa, Sjaak en ook George en tekende voor de bladen als Pep, Sjors en Donald Duck. Ook maakte hij humoristische legpuzzels. Hij inspireert andere striptekenaars en illustrators, zegt het Kapittel.

In de sport krijgen sportbestuurder Henk Kesler (o.a. FC Twente en KNVB), zesvoudig wereldkampioen windsurfen Sarah-Quita Offringa uit Aruba en sportverslaggever Jack van Gelder een lintje. Maar ook aan Tinie Piët uit Den Haag is gedacht. Ze was 62 jaar vrijwilligster bij de Haagse zwemvereniging DSZ.

(Klik HIER voor een uitvergroting van de grafiek rechts).

Onderzoek
Professor René Bindels is benoemd tot ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Hij deed belangrijk onderzoek naar de mineraalhuishouding van de nieren. Door zijn werk is de kennis over nieren verdiept. Hij bekleedt diverse internationale functies. Ook hoogleraar Marcel Stive is benoemd tot ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Hij wordt wereldwijd gezien als een topexpert van kustwaterbouwkunde. Stive waarschuwde regelmatig voor onderschatting van overstromingsgevaar.

Erik Jurgens is benoemd tot officier in de Orde van Oranje-Nassau. Hij was ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Jurgens zat voor de inmiddels opgeheven PPR in de Tweede Kamer en voor de PvdA in de Eerste Kamer. Hij is rechtsgeleerde en gezaghebbend woordvoerder over staatsrecht, mediarecht en Europese samenwerking.

(Klik HIER voor een uitvergroting van de grafiek onder).

Prinses Maxima en hun dochters in een onderonsje met Gerard Joling tijdens Jumping Amsterdam in 2012. Beeld ANP
Prinses Maxima en hun dochters in een onderonsje met Gerard Joling tijdens Jumping Amsterdam in 2012.Beeld ANP
null Beeld anp
Beeld anp
Henk Kesler, oud-KNVB-baas en ex-voorzitter van FC Twente. Beeld anp
Henk Kesler, oud-KNVB-baas en ex-voorzitter van FC Twente.Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden