Linkse bijbel moet Obama inwijden

AMSTERDAM - Ooit betitelde Hugo Chávez zijn Amerikaanse ambtsgenoot als een ignorante, een onwetende, wat betreft zijn kennis over Latijns-Amerika.

Mogelijk met het doel Obama's onkunde op te heffen, schonk de Venezolaan hem zaterdag in Port-of-Spain een exemplaar van Las Venas Abiertas de América Látina.

Obama verkeerde even in de veronderstelling dat Chávez het boek had geschreven, maar een blik op het omslag maakte zijn vergissing duidelijk. De schrijver is de Uruguayaan Eduardo Galeano. Zijn in 1971 verschenen boek geldt als een bijbel voor degenen die het Westen, vooral de Verenigde Staten, beschouwen als de bron van alle plagen die Latijns-Amerika hebben geteisterd, en nog steeds doen.

Het boek heet in het Nederlands 'De aderlating van een continent', vijf eeuwen economische exploitatie van Latijns-Amerika'. Bij Amazon.com heeft Chávez' cadeau geleid tot een stormloop op de vertaling in het Engels.

Las Veinas heeft de tijd goed doorstaan, exemplaren zijn nog steeds te vinden in boekwinkels overal in Latijns-Amerika. Conservatieve critici hebben de schrijver beschuldigd van een wel erg selectieve keuze van zijn 'schurken', van de conquistadores tot de multinationals en de CIA. Ze spraken van een, met talent geschreven, 'pamflet' en een voorbeeld van de manier waarop links in Latijns-Amerika op zoek is naar een gemakkelijke zondebok.

Maar de vele liefhebbers zullen vooral zijn geboeid door de spannende, kleurrijke verteltrant.

De 69-jarige Galeano is na wat omzwervingen teruggekeerd in zijn geboortestad Montevideo. In kranten in het zuiden van Zuid-Amerika geeft hij nog steeds zijn mening over van alles en nog war, ook over voetbal. Galeano brak met zijn fan Fidel Castro nadat deze in 2003 critici massaal in de cel had laten gooien. (RENÉ TER STEEGE)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden