Links op winst bij Franse verkiezingen

Volgens prognoses na sluiting van de stemlokalen kwam het conservatieve kamp rond de UMP van Sarkozy niet verder dan zo'n 26 procent van de stemmen. Foto ANP Beeld
Volgens prognoses na sluiting van de stemlokalen kwam het conservatieve kamp rond de UMP van Sarkozy niet verder dan zo'n 26 procent van de stemmen. Foto ANP

PARIJS - De regionale verkiezingen zondag in Frankrijk zijn uitgelopen op een afstraffing van het centrumrechtse kamp van president Nicolas Sarkozy. De Socialistische Partij en andere linkse partijen behaalden samen ruim 50 procent.

Volgens prognoses na sluiting van de stemlokalen kwam het conservatieve kamp rond de UMP van Sarkozy niet verder dan zo'n 26 procent van de stemmen. De opkomst was met minder dan 50 procent historisch laag. Ruim 44 miljoen kiesgerechtigde Fransen mochten hun stem uitbrengen voor de Regionale Raden, de parlementen van de 26 regio's.

De linkse oppositie had opgeroepen president Sarkozy, die de helft van zijn ambtstermijn erop heeft zitten, een lesje te leren. De werkloosheid is opgelopen tot meer dan 10 procent van de beroepsbevolking en burgers maken zich zorgen over de onveiligheid op straat. ''Zelden is een regionale verkiezing zo landelijk geweest'', stelde de linkse krant Libération in een commentaar.

De regio's zijn de bestuurslaag tussen de departementen en de nationale staat. Regio's zijn een aantal samengevoegde departementen. Het gaat om 22 regio's in Frankrijk en vier overzeese gebiedsdelen.

In bijna alle regio's zal een definitieve beslissing over de samenstelling van de Regionale Raden pas vallen in een tweede stemronde, die volgende week zondag wordt gehouden. Voor winst in de eerste ronde is een absolute meerderheid van stemmen nodig. (ANP/DPA/RTR)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden