Links op de bres voor huurders

Bewoners van sociale huurwoningen moeten een terugkeergarantie krijgen bij renovaties en sloop en meer zeggenschap bij werkzaamheden in het algemeen. Dat vinden PvdA en SP in de gemeenteraad. Ze bepleiten in een notitie ook gemeentelijke invloed en wettelijke regels.

Verbouwingen op IJburgBeeld Floris Lok

Volgens raadsleden Michiel Mulder (PvdA) en Remine Alberts (SP) worden huurders vaak al dan niet tijdelijk door woningcorporaties hun huis uitgezet zonder dat de noodzaak voldoende is aangetoond. Het probleem komt bij vrijwel alle woningcorporaties voor, maar Ymere scoort het slechtst. De Alliantie, die bewoners nu al een terugkeergarantie geeft, wordt genoemd als positief voorbeeld.

'Perverse prikkel'
De twee raadsleden zeggen dat sowieso vaak verkeerd met huurders wordt omgesprongen. Daarbij gaat het niet altijd om kwade trouw, zegt Mulder ('De corporaties denken ook vaak oprecht dat zij het beste weten wat in het belang van hun bewoners is'), maar er is bij de gedwongen verhuizingen wel sprake van een 'perverse prikkel'.

Het is volgens hem voor corporaties lucratief geworden woningen niet te onderhouden om vervolgens de bewoners te verplichten hun verwaarloosde huizen te verlaten. De verlaten woning wordt verkocht of veel duurder verhuurd en de oude huurder gaat in zijn nieuwe huis ook meer betalen.

De instemming van zeventig procent van de bewoners met sloop/nieuwbouw- of renovatieplannen, nu al in regels vastgelegd, moet volgens Mulder en Alberts vroeg in het proces worden gevraagd, dus niet pas als veel bewoners door tijdelijke huurders zijn vervangen.

Volwaardig plan
Verder mogen de tussentijdse enquêtes om de mening van bewoners te peilen, niet door de corporaties zelf worden uitgevoerd. Dat gebeurt nu wel. Nieuwe bewoners met een tijdelijk huurcontract mogen pas hun mening geven als er een volwaardig plan voor het opknappen of vervangen van de huizen bestaat.

De Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC) ontkent het probleem. 'De rechten van bewoners zijn stevig verankerd in het huurrecht', zegt directeur Hans van Harten. 'Bovendien heeft de AFWC nooit klachten van de Huurdersvereniging Amsterdam hierover ontvangen.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden