Links maakt kans op zege in El Salvador

Mauricio Funes (foto), kandidaat van de voormalige linkse rebellengroep Fmln, gaat volgens de peilingen zondag Rodrigo Ávila verslaan. Roberto Escobar Beeld
Mauricio Funes (foto), kandidaat van de voormalige linkse rebellengroep Fmln, gaat volgens de peilingen zondag Rodrigo Ávila verslaan. Roberto Escobar

SAN SALVADOR - Zeventien jaar na het einde van de burgeroorlog in El Salvador maakt een linkse kandidaat een goede kans de presidentsverkiezingen te winnen.

Mauricio Funes, kandidaat van de voormalige linkse rebellengroep Fmln, gaat volgens de peilingen zondag Rodrigo Ávila verslaan. Ávila is de kandidaat van de rechtse partij Arena, die sinds 1989 onafgebroken de dienst heeft uitgemaakt
Steeds weer dolven Fmln-kandidaten het onderspit. Het had steeds uitgesproken linkse politici, vaak gehard in de langdurige guerrilla, naar voren geschoven.

De huidige kandidaat, de 49-jarige voormalige televisiejournalist Mauricio Funes, is uit ander hout gesneden. In ideologisch opzicht heeft de met een Braziliaanse getrouwde Funes niet veel op met het radicale socialisme. Hij voelt meer voor het beleid van de Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva, die sociale hervormingen instelt, maar tevens hecht aan een goede relatie met het bedrijfsleven.

Ook toonde Funes zich een bewonderaar van president Barack Obama. Tijdens de campagne liet hij zich fotograferen naast grote foto's van Obama, hetgeen de Amerikaanse ambassade in San Salvador bracht tot een mild protest.

''President Obama heeft een andere visie van Latijns-Amerika dan zijn voorganger,'' aldus Mauricio Funes. Ook oud-militairen steunen hem, terwijl het leger altijd nauw was gelieerd aan de Arena.

In Midden-Amerika besturen linkse presidenten Nicaragua en Guatemala. De president van Honduras is conservatief, maar onderhoudt goede banden met de linkse Venezolaanse president Hugo Chávez, die Honduras voorziet van goedkope olie. Een zege voor Funes zou het linkse blok aanzienlijk versterken, al verschilt Funes aanzienlijk van de veel radicaler Daniel Ortega van Nicaragua, die de VS haat.

Aan de burgeroorlog in El Salvador kwam in 1992 officieel een einde, al was de strijd in dat jaar al zo goed als opgehouden. De strijd had twaalf jaar geduurd en aan naar schatting 75.000 mensen het leven gekost. De Arena bleef aan de macht en zorgde ervoor dat het land een bondgenoot bleef van de VS. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden