Plus

Links klimaatbeleid kabinet zet campagne op z'n kop

Vlak voor de verkiezingen predikt het kabinet ineens links klimaat­beleid. Daarmee veranderde het gisteren binnen luttele uren de politieke verhoudingen én de toon van de verkiezingscampagne.

Beeld ANP

Op een drafje zette de oppositie gisteren koers naar de Tweede Kamer. Om een debat aan te vragen over 'het oneerlijke' klimaatbeleid. Waarin de 'energierekening' omhoog 'knalt' en de rekening bij burgers belandt, zoals de planbureaus CPB en PBL even ervoor hebben voorgerekend.

Persberichten gaan de deur uit, de nieuwste filmpjes voor de verkiezingscampagne staan klaar. Zeker PvdA en GroenLinks zijn dan nog vast van plan tot de verkiezingen in te hakken op het kabinet. Maar enkele uren later slaat premier Mark Rutte hen alle munitie uit handen. In een rap belegde persconferentie trekt de premier de regie weer naar zich toe.

Na het zien van de berekeningen heeft het kabinet besloten de energienota van burgers te verlagen, aldus Rutte. De koopkracht van mensen met lagere inkomens wordt 'gerepareerd'. En waar hij eerder zei dat een CO2-heffing aan de industrie 'banen weg zou jagen', fluit hij nu een ander wijsje.

Nu blijkt dat zijn alternatieve bonussysteem niet gaat werken, staat de pragmaticus in Rutte weer op. Dan maar de industrie zwaarder belasten. De knieval is geen punt: "Anders stik je in je eigen gelijk."

Met de ommekeer zet Rutte de campagne op zijn kop. En dat met zes dagen tot de verkiezingen die het krachtenveld in de Eerste Kamer bepalen.

PvdA en GroenLinks moeten hun campagneboodschap vandaag opnieuw ijken. GroenLinksleider Jesse Klaver kan niet meer klagen dat het grootkapitaal 'wordt ontzien'. "Ik hoorde de premier plannen van GroenLinks voorlezen." En ook PvdA-leider Asscher zag Rutte plannen lanceren waar de sociaaldemocraat 'al maanden voor pleitte'.

Uitgestoken hand
Zo weet Rutte zich ineens gesteund door een brede meerderheid in de Tweede Kamer. Met de handreiking naar SP, GroenLinks en PvdA is de koers gestut met 37 zetels extra. Bovenal verandert het ook de situatie in de Eerste Kamer die straks wordt gekozen. Rutte III verliest daar bijna zeker de meerderheid. Toch weet het op klimaatvlak nu in principe drie oppositiepartijen aan zijn zijde. Klaver opperde al een 'klimaatformatie' te doen. De 'goedgevulde uitgestoken hand' van Rutte is immers 'welkom'.

Na maanden in schuttersputjes ­tekent zich zo vlak voor de verkiezingen een nieuwe campagne af met nieuwe politieke verhoudingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden