Links geselt zichzelf in het park

AMSTERDAM - ''Dat de PvdA in vier stadsdelen de absolute meerderheid heeft, is waanzin; dat is niet wat je wilt,'' zei voorzitter Manon van der Garde van de PvdA-gemeenteraadsfractie.Mopperen op de eigen partij deed het goed tijdens het openbare debat gisteren bij de spreeksteen in het Oosterpark.

De progressieve beweging Lux Voor ('politiek moet weer leuk worden') en de organisatoren van de spreeksteen belegden gisteren een politieke picknick in het Oosterpark. Vanwege de onophoudelijke stortbuien werd de picknick verplaatst van de spreeksteen naar de naastgelegen muziekkoepel. Op het menu: socialisten, liberalen en alles daar tussenin.

Zo'n vijftig mensen, van jong en hip tot oud en in djellaba, hadden de regen getrotseerd om de betogen van de tien sprekers te beluisteren. Vanaf de geblokte kleedjes werd er onder andere gediscussieerd met een Jonge Democraat die liever wilde investeren in een betere samenleving dan in terrorismebestrijding en naar een uitgever die zijn opiniërende website wilden promoten. Een GroenLinkse vakbondsjongen legde omstandig uit waarom Piet-Hein Donner een schurk is.

De organisatie had een 'spectaculaire picknick' beloofd, maar dat spectaculaire wilde niet komen. Het meest in de buurt kwam het betoog van het Voorburgse PvdA-raadslid Eshan Jami, oprichter voor een comité van ex-moslims. Nog geen kilometer van de plek waar filmmaker Theo van Gogh werd vermoord vanwege zijn kritiek op de islam, herhaalde Jami nog maar eens dat er 'verschrikkelijke dingen in de Koran staan' en dat 'de islamitische cultuur driehonderd jaar achterloopt.' Een jonge man -'ik ben helemaal niet zo'n koosjere moslim'- vroeg zich af hoe Jami hem door zijn kwetsende opmerkingen over de islam ooit bij de strijd tegen radicalisering dacht te betrekken.

Bij de PvdA'ers viel vooral veel kritiek op de eigen partij te beluisteren. PvdA'er Marcel Duyvestijn, die met anderen het Lux Voorboek Handleiding voor de toekomst schreef, klaagde over de betrouwbaarheid van de politiek: ''Wouter Bos pakt in de verkiezingscampagne de graaicultuur aan en als hij op het ministerie van Financiën zit, zegt hij dat hij daar niets aan kan doen.'' Een land met twee grote politieke stromingen, dat zou een einde maken aan de compromissen en draaierijen, denkt Duyvestijn.

Van der Garde hekelde het kritisch vermogen binnen de landelijke partij. De angst kiezers te verliezen, werkt volgens haar verlammend op het debat over de multiculturele samenleving. En dat terwijl die grote aantallen stemmers ook niet zaligmakend zijn, vindt Van der Garde. Ze ziet niets in een politiek met twee grote partijen. Ze wees op de stadsdelen waar de PvdA de meerderheid heeft.

Zo'n overweldigende omvang is ook niet wat een democraat wil, aldus de fractievoorzitter. Jami mopperde op PvdA'ers die zeggen dat ze zich niet met zijn comité kunnen bemoeien omdat de partij zich niet met religie bemoeit. ''Maar in het verkiezingsprogramma staat wél dat afvalligen beschermd moeten worden.''

En ook regisseur en PvdA-lid Eddy Terstall, die in opspraak raakte vanwege een uitgelekte, ironische mail over zijn adviezen aan Jami, sprak over een 'klamme deken van voorzichtigheid' binnen zijn partij. ''Maar de PvdA is waar het gebeurt, het is de moeite waard aan dat half dode paard te blijven trekken.'' Als ze ooit een andere partij zouden moeten kiezen, zou Terstall naar D66 gaan en Jami naar de VVD.

Joop Lahaise, voormalig SP'er en nu onafhankelijk deelraadslid in stadsdeel Centrum, waarschuwde de kritische PvdA'ers dat de SP hét alternatief ook niet is. Hij brak in april met zijn partij na een politiek conflict: ''Marijnissen beloofde minder politiek, maar ik kwam alleen maar gekonkel tegen.''

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden