Links gaat bezuinigen in Oost

Fatima Elatik (PvdA) wordt net zoals nu in Zeeburg stadsdeelvoorzitter. Foto ANP Beeld
Fatima Elatik (PvdA) wordt net zoals nu in Zeeburg stadsdeelvoorzitter. Foto ANP

AMSTERDAM - Fusiestadsdeel Oost krijgt een coalitie van PvdA, GroenLinks en D66, die vooral moet gaan bezuinigen. Parkeertarieven gaan omhoog, het welzijnswerk wordt versoberd.

Het nieuwe bestuur houdt rekening met een bezuiniging van achttien miljoen euro in de komende vier jaar, tien procent van de begroting.

Alleen onderwijs en armoedebestrijding worden ontzien. Het enige lichtpuntje is duurzaamheid waar het links-liberale bestuur een paar miljoen extra in wil investeren.

Fatima Elatik (PvdA) wordt net zoals nu in Zeeburg stadsdeelvoorzitter. Haar partijgenoot Germaine Princen krijgt wonen en grote projecten. De herstructurering van de wijk Jeruzalem, de ontwikkeling van Oostpoort, het Zeeburgereiland en IJburg-II krijgen prioriteit.

Lieke Thesingh (GroenLinks) neemt jeugd en onderwijs voor haar rekening, een portefeuille die ze nu ook in Oud-Zuid heeft. Daarnaast krijgt ze de taak op welzijnswerk te bezuinigen: het aanbod wordt versoberd en bewoners zullen meer eigen initiatief moeten nemen. In Zeeburg is dat al enkele jaren geleden gebeurd, in Oost-Watergraafsmeer wilde men daar niet aan. Vanwege lopende contracten kan pas na 2012 ingrijpend worden bezuinigd, hetzelfde geldt voor het ambtenarenapparaat.

Oud-gemeenteraadslid Nevin ¿zütok (GroenLinks) wordt verantwoordelijk voor onder meer openbare ruimte en duurzaamheid. De enige man en enige D66'er in het bestuur is Jeroen van Spijk. Hij zal zich bezighouden met financiën, parkeren en horecabeleid. In het coalitieakkoord schrijven de partijen dat ze de parkeertarieven in Oost naar het hogere niveau van Zeeburg willen trekken. Gekeken wordt naar ruimere horecatijden in Oost.¿ (JOOST ZONNEVELD)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden