Links en liberaal in college Zuidoost

VVD-fractievoorzitter Emile Jaensch (links) en de PvdA fractievoorzitter Marcel La Rose (rechts). Beeld
VVD-fractievoorzitter Emile Jaensch (links) en de PvdA fractievoorzitter Marcel La Rose (rechts).

AMSTERDAM - De PvdA in Zuidoost heeft dinsdag overeenstemming bereikt met VVD en GroenLinks over de vorming van een nieuw dagelijks bestuur voor het stadsdeel.

In de komende twee weken gaan de drie partijen onder leiding van formateur Jaap van der Aa spreken over het bestuursakkoord en de namen van de vier bestuurders.

De PvdA heeft in de afgelopen weken alle mogelijke combinaties verkend, zegt fractievoorzitter Marcel La Rose. ''Geen van de partijen had breekpunten, dus er was veel mogelijk.'' De PvdA wilde graag verder met de VVD, als derde partij was zowel GroenLinks als D66-OZO kandidaat. ''We zullen de komende vier jaar een stevige sociale agenda moeten voeren,'' zegt La Rose over de keuze voor GroenLinks. ''Het is alle hens aan dek. Met GroenLinks en de VVD bestrijken we het hele spectrum.''

Blij
De VVD is blij met het resultaat, zegt fractievoorzitter Emile Jaensch. De liberalen hadden geen voorkeur voor GroenLinks of D66-OZO. ''Beide partijen hebben goede punten en minder goede punten. De PvdA heeft een keuze gemaakt voor GroenLinks en wij kunnen ons daar in vinden,'' aldus Jaensch.

Onvrede is er bij de lijstcombinatie D66-OZO, met vijf zetels de op een na grootste partij in de deelraad. Fractievoorzitter Mart van de Wiel had vast gerekend op een plaats in de coalitie. ''Het is diep triest voor Zuidoost,'' zegt hij over de uitkomst van de informatieronde. ''Inhoudelijk waren er geen argumenten om ons te passeren. Kennelijk zijn wij de afgelopen jaren als oppositiepartij niet aardig genoeg geweest. De toekomst van het stadsdeel wordt gebouwd op rancune.''

Van de Wiel, vorig jaar nog uitgeroepen tot beste deelraadslid, zal opnieuw in de oppositiebankjes moeten plaatsnemen. ''Ik ben zeer gemotiveerd,'' zegt hij daarover. ''Het zal er de komende jaren stevig aan toegaan.'' (PATRICK MEERSHOEK)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden