Links eist naleving rookverbod

DEN HAAG - Cafés die tot drie keer toe het rookverbod aan hun laars lappen, moeten tijdelijk worden gesloten. Daarvoor pleiten de SP en PvdA.

Woensdag treffen de politieke partijen minister Edith Schippers (Volksgezondheid) in een debat over de versoepeling van het rookverbod. Schippers maakt een uitzondering voor cafés zonder personeel met een vloeroppervlakte minder dan zeventig vierkante meter. Ze wil het huidige rookbeleid oprekken omdat ze tegen betutteling van de overheid is.

De oppositiepartijen GroenLinks, SP en PvdA verwijten de minister echter dat ze haar oren laat hangen naar de wensen van de tabaksindustrie. De minister heeft de controle veel te veel laten versloffen, is hun verwijt. Hierdoor wordt nu weer op grote schaal gerookt. Ook in de grotere cafés mét personeel.

''Wij zijn tegen elke uitzondering op het rookverbod omdat het tot handhavingsproblemen leidt,'' aldus GroenLinks-Kamerlid Linda Voerman. Het aantal kroegen met asbakken op de bar is sinds de zomer dan ook flink gestegen. In de laatste rapportage trof de Voedsel- en Warenautoriteit in 51 procent van de kroegen weer rokers aan.

''De geest is uit de fles,'' vat Lea Bouwmeester van de PvdA samen. Die partij wil dat een algeheel rookverbod voor de hele horeca blijft gelden. De controle moet strenger, aldus Bouwmeester. Bedrijven kunnen volgens haar in principe al worden gesloten bij drie overtredingen, 'maar die straf wordt nu nooit opgelegd'.

De SP vindt dat er wel een uitzondering gemaakt kan worden op het rookverbod voor kleine horeca zonder personeel, maar dan moet de rest van de horecagelegenheden wél streng gecontroleerd worden. ''De rooklobby mag nooit sterker worden dan de belangen van de volksgezondheid,'' meent Henk van Gerven (SP). ''Elke dag overlijden 55 mensen aan de gevolgen van roken. Dat vraagt om een minister van Volksgezondheid, niet iemand die zich opstelt als verlengstuk van de tabaksindustrie.'' (FLOOR LIGTVOET)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden