Peiling

Links doet het goed bij de Amsterdamse student

Studenten aan de Amsterdamse universiteiten en hogeschool zijn links en progressief. Bijna 40 procent van de Turkse studenten stemt op Denk.

De Amsterdamse lijsttrekkers tijdens een recent debat Beeld Maarten Brante
De Amsterdamse lijsttrekkers tijdens een recent debatBeeld Maarten Brante

GroenLinks is de populairste partij onder Amsterdamse studenten, blijkt uit een opiniepeiling van bureau Onderzoek, Informatie en Statistiek (OIS) van de gemeente Amsterdam.

Dertig procent geeft aan op deze partij te stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen.

Onder Amsterdamse studenten is dat aandeel nog iets hoger: 31 procent. Van de studenten die in de stad studeren, maar hier niet wonen, stemt 29 procent op GroenLinks.

D66 staat op nummer twee, met 24 procent van de stemmen. Ook in het 'echt' strijden GroenLinks en D66 om de eerste plaats, al lijken de liberalen hier nipt in het voordeel.

Opvallend
De PvdA, die in Amsterdam lijkt af te stevenen op een nederlaag en een plek in de middenmoot, kan rekenen op 12 procent van de studenten.

De steun voor lijsttrekker Marjolein Moorman komt vooral van studenten die in de stad wonen, 13 procent tegen 6 procent onder stemmers van buiten de stad.

Partij voor de Dieren en Denk scoren opvallend goed onder studenten. Zij zijn goed voor 7 procent van de stemmen, maar net minder dan de VVD. Denk doet het - uiteraard - vooral goed onder studenten van Turkse en Marokkaanse komaf.

Bijna 40 procent van de Turkse studenten stemt op de partij van Mourad Taimounti, onder Marokkanen is dat bijna een kwart.

Denk doet het veel beter op de hogeschool, 16 procent, dan op de universiteit, 1 procent, maar dat zegt vooral veel over het verschil in samenstelling van deze vormen van hoger onderwijs.

Forum voor Democratie heeft weinig aanhang onder studenten, ondanks het veel aangehaalde studentikoze karakter van leider Thierry Baudet. Slechts 4 procent zou op deze partij stemmen, dat zijn 1 tot 2 zetels in de Amsterdamse gemeenteraad.

Nauwelijks aanhang
Nieuwkomer BIJ1 haalt onder Amsterdamse studenten maar 1 procent van de stemmen , net als ChristenUnie, CDA en Piratenpartij. SP is goed voor 2 procent. "Opvallend dat traditionele partijen als SP en CDA nauwelijks aanhang hebben onder studenten," zegt Jeroen Slot van OIS.

Onderwijs, milieu, zorg en woningmarkt worden het meest genoemd als thema dat een rol speelt bij de keuze voor een partij.

Het onderzoek is uitgevoerd aan de hand van meer dan 300 straatinterviews met studenten van UvA, VU en HvA. Jongeren tussen de 18 en 25 jaar zijn goed voor vijf zetels in de raad.

Donderdag 8 maart organiseren Het Parool en UvA het grote studentendebat. Lijsttrekkers van acht Amsterdamse partijen debatteren vanaf 19.30 uur op RoeterseilandCampus. Toegang met collegekaart. Het debat is live te volgen op parool.nl.

Lees ook: Wat stemmen studenten? 'Denk spreekt aan'

null Beeld Het Parool
Beeld Het Parool

Volg de verkiezingen

Op 21 maart goed voorbereid naar de stembus? Like onze Facebookpagina Amsterdam Kiest om niets meer te missen.

Stemadvies nodig? Vul de Kieswijzer van Het Parool in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden