Plus

Links Amsterdam versus rechts Den Haag: dat gaat knetteren

Een links gemeentebestuur versus een rechts kabinet: dat gaat knetteren de komende jaren. De nieuwe Amsterdamse coalitie heeft plannen die ze in Den Haag niet zullen waarderen.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Natuurlijk, het heeft nooit goed geboterd tussen Amsterdam en de landelijke politiek. Maar de ergernis in Den Haag over de arrogante en eigenwijze hoofdstad lijkt de laatste weken een hoogtepunt te hebben bereikt.

Dinsdag nog nam een rechtse meerderheid in de Tweede Kamer een motie aan die Amsterdam terechtwijst: het nieuwe gemeentebestuur moet het niet in het hoofd halen een 24-uursopvang te openen voor uitgeprocedeerde asielzoekers, zoals die van de We Are Here-groep.

Was getekend: VVD, CDA, PVV, SGP, 50Plus en Forum voor Democratie.

En met welk plan komt het nieuwe gemeentebestuur twee dagen later? Juist: de opening van een 24-uurs opvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers.

Was getekend: GroenLinks, D66, SP en PvdA, met de groeten uit Amsterdam.

Op ramkoers
Dit gaat hoog oplopen; een machtsstrijd tussen het rechtse parlement en de linkse gemeenteraad, tussen het rechtse 'plattelands' kabinet van VVD, D66, CDA en ChristenUnie en het linkse, progressieve gemeentebestuur in Amsterdam.

De nieuwe coalitie wil een opvang realiseren voor vijfhonderd uitgeprocedeerden, die weliswaar moeten werken aan perspectief en mogelijk terugkeer, maar die ook niet te veel worden lastig gevallen en zeker niet worden opgepakt. Dat zal VVD-Kamerlid Daniël Koerhuis, indiener van de motie, niet over zijn kant laten gaan.

Het kabinet, dat streeft naar acht sobere opvanglocaties waarin uitgeprocedeerden zich voorbereiden op terugkeer, zal evenmin blij zijn met dit Amsterdamse plan.

Tegenprestaties
Amsterdam ligt al enige tijd overhoop met dit en het vorige kabinet over de vraag of mensen die een uitkering ontvangen daar een tegenprestatie voor moeten leveren, bijvoorbeeld in de vorm van vrijwilligerswerk.

Amsterdam vindt van niet, het kabinet van wel. Arjan Vliegenthart, SP-wethouder in het vorige college, had hierover ruzie met voormalig staatssecretaris Jette Klijnsma.

De nieuwe coalitie zal ook geen verplichte tegenprestatie invoeren en gaat door met het experiment waarbij Amsterdammers in de bijstand mogen bijverdienen, zonder dat dit ten koste gaat van hun uitkering.

Amsterdam neemt geen gas terug, sterker nog, de nieuwe coalitie zit op ramkoers.

Groei van Schiphol
Dan Schiphol. De uitbreiding van de luchthaven is al lange tijd onderwerp van debat. Schiphol zit nu al op de grens van 500.000 vluchten per jaar, die geldt tot 2020. Pas daarna zal het kabinet besluiten of verdere groei mogelijk is.

De nieuwe coalitie neemt alvast een voorschot. Groei van Schiphol is voor Amsterdam ongewenst en na 2023 alleen mogelijk als de luchthaven de meest duurzame is van Europa en geen landingsplaats voor vakantievluchten. Stevige eisen, die de discussie in Den Haag op scherp zet.

Amsterdam is ook aandeelhouder van de luchthaven, een troef die de gemeente in handen heeft, mocht het kabinet toch zwichten voor de luchtvaartlobby.

Sociale woningbouw
De woningmarkt in Amsterdam kan ook uitgroeien tot een splijtzwam. SP-wethouder Laurens Ivens zal ook in het nieuwe college alles doen om de sociale woningbouw te beschermen.

Verkoop van betaalbare huurwoningen is slechts mogelijk 'bij hoge uitzondering', zo staat in het collegeakkoord. Dat druist in tegen de plannen van het kabinet, dat juist verkoop van sociale huurwoningen wil stimuleren.

Ivens heeft in Het Parool al flink gemopperd over zijn voormalige collega Kajsa Ollongren, die als minister Wonen nauwelijks nog de telefoon opneemt. De verhoudingen zijn al bekoeld en zullen de komende jaren niet liefdevoller worden.

Vuurtje
Het is de vraag hoe het linkse college de verhoudingen met Den Haag werkbaar houdt. Rutger Groot Wassink, leider van GroenLinks, heeft het vuurtje flink opgestookt, door na de verkiezingen te spreken van een 'linkse overwinning' en de vuist als een revolutionair in de lucht te steken.

Een beetje treiteren vanuit de hoofdstad. De verhoudingen staan op scherp en dat is niet handig voor een stad die in Den Haag zal pleiten voor meer agenten en die toestemming wil voor een experiment om softdrugs te decriminaliseren.

Een belangrijke rol is hierbij weggelegd voor D66, de enige partij die in Amsterdam én in Nederland aan de macht is en als middenpartij kan bemiddelen tussen beide kampen.

Meer over het coalitieakkoord

Volg alle updates over het nieuwe gemeentebestuur in ons blog.

Wat staat er in het nieuwe coalitieakkoord? De belangrijkste plannen op een rij.

Meer groen, minder auto's: de nieuwe coalitie is duidelijk links en progressief.

Rutger Groot Wassink: 'Dit coalitieakkoord is ambitieus'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden