Limburgse priesters lapten celibaat aan laars

ROERMOND - Bij de oprichting van het bisdom Roermond in de 16e eeuw trof de kersverse bisschop Lindanus priesters aan die het niet zo nauw namen met het celibaat. Bisschop Lindanus meldde omstreeks 1570 dat van de tweehonderd pastoors in zijn bisdom er slechts zes het celibaat in acht namen.

Dat staat in het een boek dat maandag in Roermond wordt gepresenteerd bij gelegenheid van het 450-jarig bestaan van het bisdom Roermond. Het boek Bisdom langs de Maas, geschiedenis van de kerk in Limburg is onder redactie van de kerkhistorici Regis de la Haye en Paul Hamans geschreven in opdracht van bisschop Frans Wiertz. Uit het boek blijkt dat ook de twee opvolgers van Lindanus hun handen vol hadden aan dranklustige, feestende en gehuwde priesters.

Het boek twijfelt verder aan het bestaan van Sint Sevatius, de eerste bisschop van Maastricht en Nederland. Volgens het boek is Servatius een bedenksel van bisschop Monulfus, die aan het einde van de zesde eeuw leefde. Servatius zou in de vierde eeuw hebben geleefd, maar op dat moment kende de regio rond Maastricht helemaal geen christelijke gemeenschap. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden