Lijsttrekkers betrekken hun bekende stellingen

Wethouder Maarten van Poelgeest van GroenLinks (R). Archieffoto ANP

AMSTERDAM - Het blijft vooral links tegen rechts in de Amsterdamse politiek. Dat bleek dinsdag tijdens het eerste debat tussen kopstukken van de grote partijen, georganiseerd door ondernemersvereniging Oram.

De sprekers moesten een kant kiezen, al naar gelang ze het eens of oneens waren met bepaalde stellingen. En dus vonden PvdA, GroenLinks en SP zichzelf vaak aan de ene kant en zaten VVD, CDA en D66 aan de andere kant. Daar zaten ook de drie ondernemers die aan het debat deelnamen.

Soms was er wel twijfel, zoals bij PvdA-raadslid Michiel Mulder, die de zieke lijsttrekker Lodewijk Asscher verving. Of werden stellingen genuanceerd. Zo was D66-lijsttrekker Ageeth Telleman het niet eens met de stelling dat de parkeertarieven omlaag moeten, maar pleitte ze er wel voor 'het dubbeltjestarief' vaker te gebruiken.

SP-lijsttrekker Laurens Ivens koos bij dit onderwerp overigens de kant van VVD en CDA. ''In de wijken is geen parkeeroverlast. Het is gewoon zakken vullen van de overheid,'' aldus Ivens. ''Vijf euro per uur, dat verdienen de meeste mensen niet eens,'' voegde VVD-lijsttrekker Eric van der Burg eraan toe. Dat klopte natuurlijk niet, maar niemand die hem weersprak.

De lijsttrekker van GroenLinks, wethouder Maarten van Poelgeest, was een groot deel van de tijd bezig op rustige toon het beleid uit te leggen, met behulp van veel cijfers en feiten. Tot ergernis van Van der Burg. Die riep hem op zijn rol als bestuurder te verlaten.

De nummer twee op de CDA-lijst, Marijke Shahsavari-Jansen, haalde er vaak de gezinnen bij: gezinnen die niet zonder een auto kunnen, of gezinnen die een goede woning nodig hebben. Zij verving Maurice Limmen, die als voorzitter van de commissie die het zeer kritische rapport over de Noord/Zuidlijn had geschreven, verhinderd was.

VVD, CDA en D66 én de ondernemers vinden dat de stad meer werk moet maken van het aantrekken van internationale bedrijven. ''Er is geen proactief beleid,'' zei Douglas Grubbe van ABN Amro. ''We wachten af.''

PvdA, GroenLinks en SP vinden dat wat dat betreft genoeg gebeurt en zelfs meer dan in het verleden. ''Het merk I amsterdam wordt beter in de markt gezet,'' aldus Van Poelgeest in echt marketingjargon.

Over één stelling waren alle partijen het eens: het ondergrondse dokmodel voor de Zuidas verdient de voorkeur. Maar Telleman waarschuwde, met de Noord/Zuidlijn in gedachten: ''Amsterdam moet het niet alleen doen.'' (ADDIE SCHULTE)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden