Lijsten met 'Gülenleerlingen' circuleren in Amsterdam

In Amsterdam circuleren lijsten met 'Gülenleerlingen', die ook worden gedeeld met de Turkse overheid. Onacceptabel, vindt de Amsterdamse gemeenteraad. Politie en het Openbaar Ministerie zijn ingelicht.

Michiel Couzy
Basisschool de Witte Tulp in Nieuw-West wordt aangeduid als een 'Gülenschool'. Eerder deze week was er beveiliging aanwezig. Beeld anp
Basisschool de Witte Tulp in Nieuw-West wordt aangeduid als een 'Gülenschool'. Eerder deze week was er beveiliging aanwezig.Beeld anp

De lijsten bevatten namen van Turkse leerlingen op Amsterdamse scholen, waarbij wordt aangegeven wie tot het Gülenkamp behoort en wie aanhanger is van president Recep Erdogan: wie is 'goed' en wie 'fout'.

Deze lijsten circuleren in Amsterdam en gaan ook naar de Turkse overheid, zei D66-fractievoorzitter Jan Paternotte donderdagochtend in het raadsdebat over de grimmige sfeer die is ontstaan in de Turkse gemeenschap tussen aanhangers van president Erdogan en aanhangers van spiritueel leider Fethullah Gülen.

150 leerlingen
"Onacceptabel gedrag en inmenging," aldus Paternotte. Wethouder Simone Kukenheim (Onderwijs) kent de lijst, die inmiddels is besproken met politie en het Openbaar Ministerie.

Volgens de wethouder wordt de gemeente voortdurend benaderd door groepen die lijsten met namen willen doorgeven. Daarbij gaat het ook om lijsten met afwezige leerlingen. "Daar gaan we niet op in. En we gaan alleen af op eigen waarnemingen."

Minimaal 150 leerlingen zijn deze week niet naar een basisschool gegaan vanwege 'intimidatie en pesterijen' die te maken hebben met de Turkse spanningen, aldus Kukenheim. In het middelbaar onderwijs gaat het om 'enkele leerlingen'. "Ouders voelen zich geïntimideerd door de Turkse overheid en de gemeenschap hier."

Met scholen gesproken
De gemeente heeft extra onderwijsinspecteurs ingezet die op bezoek gaan bij ouders die hun kinderen thuis houden. Ook is een coördinatiepunt opgezet om ouders te begeleiden bij een overstap naar andere school.

Inmiddels heeft een aantal kinderen een overstap gemaakt. Hoeveel precies kon Kukenheim niet zeggen. De gemeente heeft de afgelopen weken met alle scholen in Amsterdam gesproken. "Weet dat het ook bij u speelt, praat hierover in uw klas."

De gemeenteraad en wethouder Kukenheim noemden de intimidatie op de schoolpleinen 'onacceptabel'. Door de onrust en het thuisblijven van leerlingen staat het voortbestaan van vermeende Gülenscholen op het spel. Zij kampen met een leegloop en zijn hierover in gesprek met het Ministerie van Onderwijs, die zorgen voor de financiering.

Lees terug: Deze ouders halen hun kinderen wel/niet van een Gülenschool [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden