Lijst riskante bedrijven groeit

AMSTERDAM - Kredietverzekeraar Atradius zet de komende tijd ongeveer twintigduizend Nederlandse bedrijven op de zwarte lijst. Zakendoen met deze ondernemingen is te riskant als gevolg van de kredietcrisis.

Dit meldde RTL Nieuws gisteren naar aanleiding van een brief die Atradius naar zijn klanten heeft gestuurd.

De grootste kredietverzekeraar in Nederland noemt in zijn brief geen concrete getallen, maar RTL Nieuws spreekt van twintigduizend bedrijven. Zij zijn op de lijst van niet langer kredietwaardige ondernemingen gekomen. Atradius verwacht dat deze bedrijven binnen afzienbare tijd in de problemen komen, omdat ze matige omzetcijfers boeken.

De kredietverzekeraar raadt het af zaken te doen met deze firma's. Het risico dat bedrijven lopen door wel met deze ondernemingen in zee te gaan, wordt niet langer verzekerd.

De kredietverzekeraar zegt genoodzaakt te zijn deze maatregel in te voeren, omdat de schade-uitkeringen nu al sterk toenemen. Volgens directeur Bert Bruning van Atradius loopt het aantal faillissementen volgend jaar zelfs met 50 procent op. Ook in 2010 is er een verhoogd risico.

Door de maatregel van Atradius komen naar verwachting duizenden bedrijven in de problemen, omdat hun leveranciers niet meer op krediet willen leveren.

De kredietverzekeraar zegt de zwarte lijst op te stellen om zijn klanten 'zo optimaal mogelijk te beschermen tegen de veranderde marktomstandigheden'.

Op de lijst staan onder meer bedrijven die volgens Atradius actief zijn in een sector die kwetsbaar is voor de economische neergang of al is getroffen.

Daarnaast gaat het ook om ondernemingen die te maken hebben met landen die in de problemen zijn gekomen, zoals IJsland of Oost-Europese landen. (HET PAROOL)

Twintigduizend ondernemingen zijn onverzekerd. Foto ANP Beeld
Twintigduizend ondernemingen zijn onverzekerd. Foto ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden