Plus

Lijden op het Leidseplein: 'Iedereen zal het gaan merken'

Het heeft even geduurd, maar het Leidseplein gaat nu echt flink op de schop. In 2021 moeten het uitgaansplein en omgeving er een stuk beter bij liggen, maar tot die tijd: 'Iedereen zal het gaan merken.'

De Leidsebrug wordt als eerste gerenoveerd, Alleen trams kunnen erover, taxi's moeten omrijden via de Marnixstraat. Beeld anp
De Leidsebrug wordt als eerste gerenoveerd, Alleen trams kunnen erover, taxi's moeten omrijden via de Marnixstraat.Beeld anp

Taxichauffeurs klagen steen en been over het Leidseplein, maar, het moet gezegd: nu hebben ze eens een punt. Met ingang van deze week is het plein waar zij een groot deel van hun inkomsten vergaren nogal ingewikkeld bereikbaar, op zijn zachtst gezegd.

De Leidsebrug, de belangrijkste aanrijroute, ligt open. Alleen de tram kan er met een slakkengang overheen. Voor fietsers en voetgangers is een tijdelijke brug gemaakt, maar taxi's moeten omrijden, via de Marnixstraat.

Verhitte discussies
De afsluiting, en de erop volgende demontage van de 91-jarige brug, is het begin van het langlopende 'project Leidseplein'. Voor de millenniumwisseling was de renovatie al onderwerp van verhitte discussies, maar nu is het dan echt zo ver. De komende vijf jaar, als alles goed gaat tenminste, zal steeds een deel van het plein en de omgeving worden vernieuwd. Eerst de brug dus, maar daarna komen het terrassenplein, de Marnixstraat en uiteindelijk ook het Kleine-Gartmanplantsoen aan de beurt.

null Beeld LvdB / Het Parool
Beeld LvdB / Het Parool

De gefaseerde aanpak is onontkoombaar, stelt de gemeente: het plein dat geldt als hét uitgaansplein van Nederland kan niet een paar jaar op slot. Dus is ervoor gekozen het allemaal open te houden. Werkzaamheden zullen de komende jaren het plein ontsieren. Of, om in de woorden van projectdirecteur Gijs Mol te spreken: "Iedereen zal het gaan merken." Wat vrij vertaald zoveel betekent als: ondernemers, bewoners en bezoekers zullen op zijn minst aanzienlijke overlast ondervinden.

Opleverdata
Het is dat het lachen buurtbewoner Pascal van den Noort inmiddels wel is vergaan, anders zou hij in hoongelach zijn uitgebarsten. "In 2021 zijn ze klaar, maar daar geloof ik helemaal niets van. Het is een ingewikkeld project, maar tegelijkertijd zijn vrijwel alle technische details nog niet uitgewerkt. Ken jij projecten van deze omvang die op tijd worden opgeleverd? Ik verwacht geen oplevering voor 2025."

Gijs Mol kent de geluiden, zegt hij, maar hij is vol vertrouwen dat de opleverdata allemaal worden gehaald. "Wij zien de vernieuwing als twee losse operaties. Eerst de brug nu, met aansluitend de Marnixstraat en het terrassenplein. Daarna de tweede fase met het plantsoen, waar we een grote ondergrondse fietsenkelder gaan aanleggen."

Tijdswinst
Dat eerste deel kan met een beetje geluk sneller dan gepland worden afgerond, al is Mol huiverig daar al te concreet over te zijn. "We horen van de aannemer dat het wellicht sneller kan. Eventuele tijdwinst kunnen we dan gebruiken op het Kleine-Gartmanplantsoen.

Het is gevoelige materie, weet Mol. "Het is waar dat we in het verleden minder goede ervaringen hebben gehad met grote projecten. Ik begrijp de scepsis, want het is waar: er is veel veranderd in de loop der jaren. Maar zoals we het nu gaan uitvoeren heb ik er veel vertrouwen in."

Verslonzing
Ook daar valt nog wel iets op af te dingen, zegt buurtbewoner Van den Noort. Volgens hem is de teloorgang en de verslonzing van het Leidseplein al een tijdje geleden ingezet. "Ze zeggen dat ze nu beginnen, maar iedereen heeft kunnen zien dat het plantsoen is ontmanteld: het gras is verdwenen, de bronzen leguanen zijn al een half jaar geleden verhuisd en ervoor in de plaats zijn lange rijen fietsenrekken geplaatst."

"Het moet een verblijfsruimte worden, maar ik heb geteld: tijdens een spits komen hier drieënhalfduizend fietsen langs, per uur. En al die mooie bomen worden verwijderd. We krijgen er lullige miniboompjes in potten voor terug. De gemeente noemt dit de start van de vernieuwing, ik noem het de start van de verloedering."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden