Ligt Harry Mulisch in een onterecht geruimd graf?

Ligt Harry Mulisch' graf op een plek die eerder ten onrechte door begraafplaats Zorg­vlied is geruimd?

Het graf van Harry Mulisch op begraafplaats ZorgvliedBeeld Eva Plevier

De nabestaanden van Mulisch hoeven niet te vrezen. Wat de rechter woensdag ook beslist, hij kan gewoon blijven liggen. "Wij willen de nabestaanden niet aandoen wat ons is overkomen, daar zijn we van het begin af aan duidelijk over geweest," zegt Allert de Lange.

In 2014 ontdekte De Lange, toen hij de as van zijn overleden zus wilde bijzetten in het familiegraf, dat de graven zijn geruimd. In een ervan ligt nu de in 2010 overleden schrijver Harry Mulisch.

"Dat verwacht je niet, dat je grootouders plots zijn verdwenen," zegt De Lange. "Dan ga je zoeken, tevergeefs. Tot je van de administratie hoort dat de beenderen weg en on­traceerbaar zijn, ergens opgeslagen met resten van andere geruimde graven."

Eeuwigdurend grafrecht
De Lange heeft bij de rechtbank een historisch contract ingediend waarin staat dat zijn grootouders eeuwigdurend grafrecht met Zorgvlied hebben afgesproken. "Er staat zelfs in dat geen enkele wet het contract kan vernietigen," zegt De Lange.

Volgens Zorgvlied ligt dat iets anders: begin jaren negentig is met de nieuwe Wet op de Lijkbezorging en een plaatselijke verordening van de gemeente het eeuwigdurend grafrecht afgeschaft.

Grafrecht erf je niet automatisch, maar kunnen nabestaanden overnemen als ze een verzoek indienen. Daarvoor hebben ze drie jaar de tijd nadat de rechthebbende is overleden.

"Wij hebben ons aan alle regels gehouden," zegt een woordvoerder van Zorgvlied. Onder meer is geprobeerd om met de familie in contact te komen door het plaatsen van bordjes op het graf.

Schadevergoeding
'Uit coulance' heeft de begraafplaats wel een nieuw graf met monument aangeboden. Dat zien De Lange en zijn familie niet zitten. "Dat heeft geen enkele zin, een graf waar niets in ligt. Wij zijn onze grootouders kwijt en daar moeten we nu mee leven."

De familie wil een schadevergoeding van 90.000 euro. Volgens De Lange is dat een berekening op basis van de waarde van de twee graven, de advocaatkosten en een genoegdoening voor immateriële schade.

Hij benadrukt dat het zijn familie te doen is om gerechtigheid. "Mijn zus overleed aan kanker. Als de rechter besluit dat we een schadevergoeding krijgen, gaat dat geld minus de kosten naar stichting Kika."

De uitspraak van de rechtbank is woensdag.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden