Schuim

'Liever zat ik bij Ajax, maar het alternatief mag er wezen'

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: Port Side Party, de dertigste editie.

De wedstrijdleiding: Loek Dekker, Emilie Pieters, Jet Dalstra en Casimir van der Post. Dekker: 'Het lijkt misschien een ongeregeld zooitje' Beeld Schuim
De wedstrijdleiding: Loek Dekker, Emilie Pieters, Jet Dalstra en Casimir van der Post. Dekker: 'Het lijkt misschien een ongeregeld zooitje'Beeld Schuim

Ik had eigenlijk bij Ajax willen zitten. Het feestje op de tribune, met nieuwe hoop en ouderwets gemopper, altijd vrolijk. PSV moest alleen verliezen. Maar toen.

Het alternatief is ook prima. De Race of the Classics is gefinisht en dat vieren ze met de Port Side Party, een lustrum nog wel. Ik bekijk filmpjes van voorafgaande jaren en deze editie. Schitterende beelden van historische driemasters op open zee.

De afdeling pr leest alleen op zondag geen e-mails: dat wordt partycrashen.

Ik kom aan bij Panama. Buiten hoor ik al pompende beats en niks geen dixieland.

Ook staan nergens blauwe blazers in de rij en ook geen mannen met een pochetje. Ik ben dol op mannen met een pochetje. En op vooroordelen.

Ik vind het tot nu toe maar een verwarrende zondag.

Op de stoep hebben ze een bankstel neergezet en een paar bier­tafels. Ik zie petjes en windjacks en nonchalante kapsels.

Is dit een studentendispuut? Ze zien eruit als klassieke roeiers, maar ze varen op boten ter waarde van een fijn appartement in De Pijp, plus dakterras.

De balie is al verlaten, ik kan gewoon doorlopen. In de hal liggen stapels weekendtassen, in het vak Iva, VU, Twente, Domstad.

In de grote zaal hetzelfde verhaal. Studenten in lentekleding. De dj draait meezingers, handjes in de lucht. Het is net na zeven uur.

Een jongeman met dezelfde baardgroei als mijn oudste zoon - nog even geduld, jongen - kijkt me verbaasd aan. Wat doet die oude man hier? En wat schrijft hij allemaal op?

Misschien had ik me toch iets beter moeten inlezen.

Ik wandel naar buiten, op zoek naar hulp. Kijk aan, twee krullenbollen in een sweater.

En inderdaad: afgelopen maandag zijn ze vertrokken, negentien studententeams vanaf Rotterdam naar Ipswich. Daar was het eerste feest.

In de nacht terug naar Scheveningen en daarna Beverwijk. In totaal zo'n 500 mijl. Zeemijlen dan, die zijn 1,8 kilometer per stuk.

En hoeveel feesten zijn dat? Loek Dekker: "Vier. Dadelijk ga ik lekker naar bed."

Er gaat bemanning mee, maar ze moeten zelf wel degelijk meehelpen. Hijsen, strijken, navigeren, schrobben. "Het is geen all-inclusive."

Schuimverslaggever Hans van der Beek Beeld Linda Stulic
Schuimverslaggever Hans van der BeekBeeld Linda Stulic

De prijsuitreiking. Er worden een hoop awards uitgereikt, maar de details daarover gaan verloren in gejoel, clubliederen en feest­gedruis in het algemeen. Deze mensen zijn niet pas om zeven uur begonnen met innemen.

De VU eindigt op de derde plaats, de tweede plaats moet ik verschuldigd blijven en de winnaar is team Stenden.

Matig gejuich.

Die studenten zijn alweer vertrokken naar het hoge Noorden: morgen om negen uur tentamens.

Op zich ergens toch nog een serieuze voorbereiding.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Wat Port Side Party, de dertigste editie
Waar Panama, Oostelijke Handelskade
Wie een zaal vol zeiljongens en -meisjes
Wanneer zondag 8 april, 19.00 tot 24.00 uur

Drank en spijs **
Sfeer ****
Hans zag meters bier en een hoop wodka-redbull

Schippers Huub Veeneman en Lisa Koman van het ­winnende team Stenden. De studenten zelf zijn al weg. Morgen tentamen Beeld Schuim
Schippers Huub Veeneman en Lisa Koman van het ­winnende team Stenden. De studenten zelf zijn al weg. Morgen tentamenBeeld Schuim
Nog meer awardwinnaars. Waarvan is niet helemaal ­duidelijk Beeld Schuim
Nog meer awardwinnaars. Waarvan is niet helemaal ­duidelijkBeeld Schuim
Mike de Jonge, schipper voor de Haagse Hogeschool: 'De een hijst graag een zeil, de ander schilt aardappels. Dat zorgt voor saamhorigheid' Beeld Schuim
Mike de Jonge, schipper voor de Haagse Hogeschool: 'De een hijst graag een zeil, de ander schilt aardappels. Dat zorgt voor saamhorigheid'Beeld Schuim
Bemanning van Mike: Esmée Amsen, Jillian de Bie, Swen de Koning, Nando Kersbergen, Gita Houbolt en Ide Klein Bramel (Haagse Hogeschool) Beeld Schuim
Bemanning van Mike: Esmée Amsen, Jillian de Bie, Swen de Koning, Nando Kersbergen, Gita Houbolt en Ide Klein Bramel (Haagse Hogeschool)Beeld Schuim
Hoeveelste zijn Megan Proper en Lena Timmermans (Hogeschool Utrecht) geworden? 'O, dat weten we niet.' Marcus de Vries en Bram van Ooijen (Iva Driebergen): 'Wij wel! Laatste' Beeld Schuim
Hoeveelste zijn Megan Proper en Lena Timmermans (Hogeschool Utrecht) geworden? 'O, dat weten we niet.' Marcus de Vries en Bram van Ooijen (Iva Driebergen): 'Wij wel! Laatste'Beeld Schuim

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden